IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Секторът на имотите - най-губещият от рецесията на Острова

Много фалити на фирми има също в строителството, силно засегнати са и хотелиерството и ресторантьорството

17:36 | 02.08.10 г.
Секторът на имотите - най-губещият от рецесията на Острова

Секторът на недвижимите имоти, както и хотелиерството и ресторантьорството са сред най-пострадалите от рецесията във Великобритания, сочи проучване, цитирано от Telegraph.

Корпоративните фалити на Острова достигнаха рекордни нива през 2008 г. и 2009 г. За да открият кой сектор е бил най-засегнат, от британската организация, която помага на компании във фалит - R3, са проследили броя на фалитите във всеки сектор по време на рецесията.

Те са открили, че секторът на имотите е най-тежко засегнат с над 12 хил. фалита, което е близо два пъти повече от броя във втория най-засегнат сектор - строителството, където е имало 7184 фалита.

Третата най-голяма жертва на рецесията е търговията на едро и дребно, където са регистрирани 6077 фалита.

Франсис Колсън, вицепрезидент на R3, коментира, че спадът в сектора на имотите значително надминава всички останали и че това е бил първият ключов сектор, засегнат от рецесията.

За да установят кой сектор е загубил най-много, от R3 са сравнили също и броя на фалитите във всеки сектор с броя фирми, които са функционирали преди началото на рецесията.

Така са открили, че секторът на хотелите и ресторантите е бил най-силно засегнат, като 1,7% от фирмите в него са фалирали по време на рецесията. Следва производството с 1,6%.

Като цяло делът на фалиралите компании от общия брой фирми е между 0,1% и 1,7% в различните сектори, което сочи, че рецесията е засегнала сравнително равномерно различните сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още