IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Елин Пелин се превръща в стратегическа локация за логистичните оператори

Компании от сферата на бързооборотните стоки, преработващата промишленост, технологичния сектор и фармацевтичния сектор се активизират в търсенето на нови площи

13:03 | 02.08.10 г.
Елин Пелин се превръща в стратегическа локация за логистичните оператори

Град Елин Пелин и районът около него се обособява като стратегическа локация за логистичните оператори у нас, сочат наблюдения на консултанти в сектора на бизнес имотите.

През второто тримесечие там бяха въведени в експлоатация логистичните центрове на Лидл (36 хил. кв.м) и Била (19 600 кв.м). Миналата година в близост до Елин Пелин беше открит логистичният център на Penny Маrkеt.

Общо през второто тримесечие на 2010 г. на пазара в София и района са изградени над 86 хил. кв.м нови индустриални площи, сочи проучване на Forton International.

Около 84 хил. кв.м индустриални площи са в различни етапи на изграждане само в района на столицата, а общият обем на наличните в момента модерни индустриални площи възлиза на 514 750 кв.м – стойност, която бележи покачване от 20,17% спрямо първото тримесечие на годината, отчитат от компанията. Процентът на незаети индустриални площи отбелязва ръст и в момента е между 8 - 9%.

Наемните нива на първокачествените логистични площи в столицата се понижават и в момента са средно 4 евро на кв.м, което представлява спад от 20% спрямо последното тримесечие на 2009 г. В тази стойност не се включва сервизната такса, която варира между 0,5 и 1 евро на кв.м.

Между 3 и 5 години е средната продължителност на договорите за наем на логистични площи. Гратисният период, който се договаря, е до 3 месеца. Сред предпочитаните от наемателите локации са районите около летище София, Божурище, околовръстното шосе на столицата, териториите около магистралите Тракия и Хемус, както и регионите на Елин Пелин и Костинброд. В тези зони е съсредоточен и голям процент от качественото предлагане, както и бъдещи проекти за индустриални площи.

„Като цяло компаниите от логистичния сектор отбелязват спад в оборотите. Новоизградените собствени логистични бази на 3PL операторите остават с неоползотворен капацитет, породен от намалените обеми товари. Временният отлив на клиенти за логистични услуги принуждава 3PL операторите да отдават площите под наем директно на конкуренти или други наематели. От друга страна, 3PL операторите, които ползват площи под наем, се стремят да останат конкурентни на пазара и търсят начин да оптимизират разходите си - освобождават се от част от наетите площи и/или предоговарят наемите си”, коментира Александър Танев, мениджър "Логистични площи" в компанията.

„От друга страна, компаниите от сферата на бързооборотните стоки, преработващата промишленост и технологичния сектор, както и фармацевтичните компании често отбелязват ръст в оборотите си и се активизират в търсенето на нови висококачествени площи. Това дава оптимизъм на инвеститорите в множеството индустриални паркове, които в момента са във фаза на проектиране. Очакванията ни са в рамките на годината да бъдат подписани значителен брой договори, които ще позволят на изграждащите се проекти да влязат в експлоатация”, прогнозира той.

Извън района на столицата активността на пазара на индустриални площи е съсредоточена основно около градовете Пловдив, Варна и Русе. В тези райони се намират най-големите логистични проекти в процес на изграждане. Логистичен Парк Русе също е в процес на изграждане, като се очаква проектът да бъде завършен през четвъртото тримесечие на 2010 г.

И през второто тримесечие на 2010 г. не станахме свидетели на реализирани инвестиционни сделки в сегмента на логистичните площи, коментираха от компанията. Нивата на възвръщаемост се запазват около 13% - стойност, която остава непроменена за шесто поредно тримесечие.

Страната ни остава конкурентоспособна на фона на останалите страни в региона. Според класацията на Световната банка логистичният сектор в България е на 63-то място сред изследваните 155 страни с 2,83 точки и 58,8% покритие на критериите спрямо най-добрата страна в сектора – Германия. Сред критериите, които се вземат предвид в оценяването, са бързината на митническите услуги в страната, качествената инфраструктура, логистичните услуги и компетентността на служителите, изпълняващи обслужващите дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още