IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизъм за инвестиционния пазар на хотели в Европа

През първото полугодие в Европа, Близкия изток и Африка са реализирани сделки с хотели за 1,6 млрд. евро, очаква се обемът да се удвои през второто полугодие

16:42 | 29.07.10 г.
Оптимизъм за инвестиционния пазар на хотели в Европа

Първата половина на 2010 г. показва, че инвестиционният пазар на хотели в Европа, Близкия изток и Африка започва да се възстановява, като се очаква ръстът да се ускори през второто полугодие, прогнозират от Jones Lang LaSalle Hotels. 

Обемът на сделките е нараснал през първото полугодие с 6% на годишна база до 1,6 млрд. евро. Прогнозата е, че през втората половина на годината ще се наблюдава по-голяма инвестиционна активност, като очакванията са обемът да се удвои спрямо първото полугодие.

Великобритания е най-активният пазар през 2010 г., като инвестиционните сделки там за общо над 300 млн. евро формират 19% дял от пазара спрямо 14% през 2009 г. Миналогодишният лидер Франция не остава много назад с инвестиции за малко под 270 млн. евро.

Оператори на хотели, институционални инвеститори и инвестиционни фондове продължават да демонстрират силен апетит за инвестиции и заедно формират близо 65% от общите инвестиции в хотели в Европа, Близкия изток и Африка през първото полугодие.

Основен източник на инвестиции е местният капитал, който формира 47% от всички сделки, тъй като инвеститорите остават фокусирани върху познати територии.

Инвестициите от европейски източници нарастват значително от дял от 18% до 34%, докато тези от САЩ продължават да са слаби. Интересът от Близкия изток остава относително силен, като пазарният дял на инвеститорите оттам нараства през първото полугодие до 14% от 8% през 2009 г.

Липсват обаче значителни инвестиции от страна на азиатски купувачи въпреки силния интерес от този регион, особено от Южна Азия. Този тип купувачи търсят активи с добро качество и намалени цени в Лондон и Париж, каквито е трудно да се намерят в момента.

“Динамиката на пазара се промени и реализирането на сделки отнема повече време, като и двете страни подхождат към преговорите предпазливо. Въпреки това започваме да виждаме, че продавачите приемат ценообразуването на купувачите като разумно предвид текущия икономически климат, което вероятно ще повиши обема на сделките с течение на годината”, коментират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още