IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Специални селища помагат на по-възрастните хора в САЩ да остареят у дома

Над 50 общности на принципа „съседи помагат на съседи“ са се появили през изминалото десетилетие в различни щати

14:24 | 28.07.10 г.
Специални селища помагат на по-възрастните хора в САЩ да остареят у дома

Бързото увеличение на по-възрастното население в САЩ поражда тенденция към създаване на своеобразни „селища“ в различни квартали в цялата страна, които имат за цел да помогнат на хората да остареят в собствените си домове, пише USA Today.

Над 50 селища на принципа „съседи помагат на съседи“ са се появили през изминалото десетилетие в различни щати. Те се управляват предимно от доброволци и се финансират от субсидии и членски внос, като осигуряват различни услуги от транспорт и доставка на хранителни продукти до домашни ремонти и разходка на кучета.

Повечето от тях са отворили през последните няколко години – знак, че тенденцията набира скорост преди очакваните демографски промени. Броят на американците на възраст 65 години и повече се очаква да се увеличи над два пъти до 89 млн. до 2050 г.

Най-възрастните от 79-те милиона от т. нар. бейби бум поколение в САЩ ще станат на 65 години следващата година. Това ще е повратна точка, която ще започне да оказва натиск върху социалните услуги и домовете за възрастни хора.

Според експерти домовете за възрастни хора няма да имат достатъчен капацитет да посрещнат всички с нужда от грижи.

Проучване на неправителствената доброволческа организация в подкрепа на възрастни хора AARP сочи, че 90% от хората искат да остареят в своя дом и квартал.

Така концепцията за селищата намира приложение в малки и големи градове и предградия в цялата страна.

„Тези селища са един от начините хората да водят живота, който искат да водят“, казва Мими Касталди, вицепрезидент на AARP. „На хората им харесва тази идея“.

Как функционират селищата

Жителите плащат такса за членство, която варира от 25 до 600 долара или повече на година, в зависимост от типа услуги, които искат. Някои селища имат платени служители, други разчитат изцяло на доброволци.

Повечето селища се появяват в по-скъпи квартали, но предлагат отстъпки за възрастните хора с по-ниски доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още