IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бивш служител на Northern Rock отнесе глоба от 495 хил. долара

Дейвид Джоунс е и с отнети права да работи в банковия сектор във Великобритания заради манипулиране на информация

18:40 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бивш служител на Northern Rock отнесе глоба от 495 хил. долара

Бившият служител на национализираната британска банка Northern Rock Дейвид Джоунс отнесе глоба от 320 хил. лири (495 хил. долара) за манипулиране на данни и предоставяне на грешна информация за дълговете на финансовата институция.

Освен това Джоунс, който е третият глобен от британските власти служител на банката, е лишен от правото да работи в банковия сектор на Острова, предава marketwatch.

Солената санкция идва заради разкритие, че Джоунс е „позволил” в годишния отчет на Northern Rock за 2006 година да се появят грешни данни. След това той в продължение на близо година продължил да налага тези грешни данни както вътре в банката, така и пред регулаторните органи.

Ако данните не са били подменени, то е щяло да се стигне до увеличение на дълговете на банката с 50%, а принудителните отнемания са щели да бъдат с 300% повече, посочват британските регулатори.

Изводът от разследването е, че към края на 2006 година в отчетите не се е споменавало за 1 917 ипотеки, по които предстои отнемане на имотите. Те не са били записани при лошите кредити, което е подвело регулаторите за реалното състояние на финансовата институция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още