IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провал в опитите на Dubai World да преструктурира дългове за $23,5 млрд.

В края на миналата седмица компанията се срещна с кредиторите си, но до сделка така и не се стигна

10:12 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Провал в опитите на Dubai World да преструктурира дългове за $23,5 млрд.

Дубайският инвестиционен фонд Dubai World не успя да постигне споразумение за преструктуриране на дълговете си от 23,5 млрд. долара. С такава надежда в края на миналата седмица бе организирана среща между компанията и нейните кредитори, но до решение не се стигна.

Провалът на разговорите, които бяха определени като „неформална среща“, може да доведе до неяснота по въпроса с дълговете на фонда за доста дълго време, се казва в съобщение на Dubai World, цитирано от Marketwatch.

Постигането на споразумение с кредиторите се счита за ключова стъпка по възстановяването на репутацията на емирството като финансов и инвестиционен център в Персийския залив.

Сред кредиторите на Dubai World са големи финансови институции като HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered, Lloyds Banking Group, Bank of Tokyo Mitsubishi, както и местни компании като Emirates NBD PJSC и Abu Dhabi Commercial Bank.

От дълговете, които трябва да бъдат преструктурирани, изброените банки притежават 14,4 млрд. долара, а останалите се държат от дубайското правителство.

Според участници в срещата условията, предложени от Dubai World, са доста неизгодни и точно това е довело до провал на разговорите. Не е ясно дали по време на нея са били предложени нови условия, след като през май бе посочено, че се предлага изплащане на 4,4 млрд. долара след пет години при лихва от 1 на сто годишно.

Останалите 10 млрд. долара трябваше да бъдат изплатени за осем години с лихва 1% и правителствени гаранции за част от задълженията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още