IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в ЕС с лек спад през май

България отново се нарежда сред страните членки с най-големи спадове на годишна база

13:21 | 19.07.10 г.
Строителството в ЕС с лек спад през май

Продукцията в строителния сектор в еврозоната се понижава с 1% през май 2010 г. спрямо април след корекция спрямо сезонни фактори и с 0,6% в Европейския съюз, сочат първи изчисления на Евростат.

Данните за април се потвърждават за еврозоната – спад от 0,3%, но за ЕС са ревизирани на ръст от 0,5% спрямо по-рано отчетената липса на изменение.

В сравнение с година по-рано строителството през май бележи спад от 6,3% за еврозоната и 2,4% в рамките на Евросъюза.

Сравнение на месечна база

Сред държавите членки на ЕС, за които са налични данни за май, строителната продукция намалява в седем, расте в шест и остава без промяна във Франция. Най-големи спадове са отчетени в Румъния (-6,6%), Словакия (-5,6%) и Германия (-2,3%), а най-големи ръстове – в Чехия (+7,2%), Полша и Холандия (по +3,7%).

Сградното строителство се свива с 1% в еврозоната и с 0,5% в ЕС, а гражданското намалява с 3,2% и 1,1% съответно.

Сравнение на годишна база

Спрямо май 2009 г. строителството намалява в десет от държавите, за които са налични данни, а повишение е регистрирано в четири. Най-големи са намаленията в Румъния (-20,2%), Испания (-18,9%) и България (-16,6%). Най-силно строителната продукция расте във Великобритания (+10%), Холандия (+5,7%) и Германия (+3,8%). България се нарежда сред страните с най-голям спад на годишна база вече повече от половин година.

Сградното строителство намалява с 5,3% в еврозоната и с 2,2% в ЕС, а гражданското – с 9,9% и 1,5% съответно.

За страните членки на ЕС, които изготвят индекс на строителната продукция, но не са предоставили данни за съответния период, Евростат определя приблизително липсващите стойности, за да изчисли средните за еврозоната и ЕС. България е сред страните, за които от Евростат изчисляват корекцията спрямо сезонни фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още