IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лондончани дават по над 20 хил. паунда премия за дом до спирка на метрото

Логично премията за имот в близост до спирка намалява с увеличаване на разстоянието до нея

16:28 | 16.07.10 г.
Лондончани дават по над 20 хил. паунда премия за дом до спирка на метрото

Жителите на Лондон плащат средна премия от 20 300 паунда (31 хил. долара) за жилище с лесен достъп до спирки на метрото или ж.п. гари, сочи проучване на Nationwide Building Society, цитирано от Bloomberg.

Имотите, разположени в рамките на 500 метра от спирка, биха стрували средно със 7,2% повече от идентични жилища на разстояние 1500 м, изчисляват от британския ипотечен кредитор.

Жилищата, разположени най-близо до спирка на линията, която описва окръжност около центъра на британската столица, имат най-висока средна цена от близо 500 хил. паунда. Имотите в близост до линията, която обслужва някои от най-евтините райони в Източен Лондон, са с най-ниска цена от 275 хил. паунда.

“Нормално е да се очаква, че хората, които купуват имот в столицата, биха предпочели да живеят близо до спирка на метрото или ж.п. гара и да са склонни да платят премия за това“, коментира главният икономист на Nationwide Мартин Габауер.

Премията за имот в близост до спирка намалява с увеличаване на разстоянието до нея, като за жилищата на разстояние 750 м премията е 5,2%, а за тези на 1000 м – 3,4%, изчисляват от кредитора, като се опират на данни от отпуснатите от него ипотеки в района на Лондон през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още