IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в имоти се удвоиха до $66 млрд. за второто тримесечие

През първото полугодие в света са сключени сделки с бизнес имоти за общо 130 млрд. долара, за цялата година може да достигнат около 300 млрд.

16:07 | 15.07.10 г.
Глобалните инвестиции в имоти се удвоиха до $66 млрд. за второто тримесечие

Глобалните инвестиции в бизнес имоти през второто тримесечие на 2010 г. възлизат на 66 млрд. долара – два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle, публикувани от PropertyWeek.

Така през първото полугодие общата стойност на глобалните инвестиции в имоти достига 130 млрд. долара.

“Това е стабилен напредък за инвестиционния пазар на бизнес имоти. Въпреки това обемите все още са доста под предкризисните нива, а от третото тримесечие на 2009 г. ръстът е относително умерен”, коментира Артър де Хааст от JLL.

“За цялата година очакваме обемите в глобален мащаб дa възлязат на около 300 млрд. долара, което би представлявало значително увеличение от 40 до 50% спрямо 2009 г. Това все още е по-малко от половината от нивата преди кризата през 2006 и 2007, но трябва да имаме предвид, че те бяха шеметни години за инвестициите в бизнес имоти.”

Великобритания и Бразилия са начело по инвестиции, докато пазарите в други райони в Европа, Близкия изток и Африка, както и Северна и Южна Америка се възстановяват.

Инвестициите в имоти в района на Европа, Близкия изток и Африка през второто тримесечие са 29 млрд. долара, което е ръст от 5% спрямо предходното тримесечие и 80% спрямо същия период през 2009 г.

Великобритания формира 40% от общите инвестиции в този регион, като Лондон е най-активният град със сделки за близо 5 млрд. долара.

В Северна и Южна Америка са реализирани инвестиционни сделки за 21 млрд. долара – четири пъти повече от ниската база от 5 млрд. долара през второто тримесечие на 2009 г., а спрямо предходния период ръстът е 54%.

По държави най-силен ръст е регистриран в Бразилия, където инвестициите се утрояват спрямо първото тримесечие до 1,6 млрд. долара и достигат рекордни нива. В Канада инвестиционният пазар също се подобрява силно, като обемът се удвоява на тримесечна база до 3,5 млрд. долара.

В Азия се наблюдава спад на инвестициите спрямо първото тримесечие от 34%, като той е най-изразен в Япония и Китай, сочат още данните. В региона са сключени сделки за общо 15 млрд. долара през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още