IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявките за ипотечни заеми в САЩ паднаха до 13-годишен минимум

Активността на пазара на недвижими имоти намалява, въпреки че лихвите по ипотечните заеми са близо до най-ниските си нива в исторически план

17:19 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Заявките за ипотечни заеми в САЩ паднаха до 13-годишен минимум

Молбите за отпускането на кредити за покупката на жилище в САЩ се понижиха до 13-годишно дъно през изминалата седмица, подчертавайки намаляващата активност на пазара на недвижими имоти в страната.

Търсенето на рефинансиране за вече отпуснати ипотечни заеми също е намаляло, въпреки че лихвените проценти по ипотечните кредити в САЩ се намират близо до най-ниските си нива в исторически план.

Това показаха последните данни на Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ, цитирани от Ройтерс.

Заявките за отпускането на кредит за покупката на жилище са намалели с 3,1% в рамките на седмицата до 9 юли и се намират на най-ниското си ниво от декември 1996 г. насам.

Молбите за рефинансиране на ипотечни заеми пък са паднали с 2,9% на годишна база. Това се случва на фона на лихвени проценти по 30-годишните ипотечни заеми от 4,69%. Те стигнаха най-ниското си ниво в исторически план от 4,61% през март 2009 г. Статистиката за тях започва да се води през 1990 г.

Високата безработица, заедно с принудителните отнемания на имоти, обаче продължава да оказва силен натиск върху пазара на недвижими имоти. За това допринесе и изтичането на 30 април на правителствената програма за подпомагане на купувачите на първи имот, както и очакванията за допълнителен спад на цените.

Новите молби за отпускането на заеми за покупката на жилище намаляват през девет от десетте седмици от изтичането на мерките на правителството за насърчаване на активността на пазара.

През миналата седмица молбите за рефинансиране са били 78,7% от всички заявки за ипотечен заем.

Все по-голям брой анализатори предричат повторен спад на жилищния пазар в САЩ през тази година, но очакванията им са, че той ще бъде по-слаб в сравнение с понижението от 2008 г.

Главните рискови фактори са високата безработица, просрочените заеми, принудително отнетите имоти и необходимостта от модифициране на проблемните ипотечни кредити.

Според анализатори това кара купувачите и инвеститорите да очакват допълнителен спад на цените.

Жилищата в 20-те най-големи американски града са поевтинели средно с 30% в сравнение със своя пик преди четири години, съгласно индексите на Standard & Poor's/Case-Shiller. Повечето пазарни прогнози са за допълнително понижение в рамките на до 10% спрямо сегашните им нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още