IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Бизнес имотите не се планират добре, пазарът не функционира ефективно

Това са част от констатациите на комисията след направено проучване на търговския сектор в Европейския съюз

12:50 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Бизнес имотите не се планират добре, пазарът не функционира ефективно

През 2009 г. Европейската комисия (ЕК) отдаде нужната значимост на факта, че „един ефективно действащ и конкурентен сектор на търговията в ЕС е от съществено значение за постигане на единен пазар в ЕС“, пише EuropeRE.

Сега Брюксел продължава тази инициатива като поставя началото на проект за проучване на търговския сектор в ЕС, който цели да идентифицира евентуални „неизправности“ на пазара, които пречат на неговата конкурентоспособност.

В началото на месеца Комисията обяви резултатите от специален доклад по темата и стартира дискусия, който има за цел да събере експертни мнения как въпросните главни пречки могат да бъдат решени най-ефективно.

Докладът набелязва пет основни проблемни категории, които препятстват развитието на сектора на търговията.

Това са трудният достъп до търговски продукти, липсата на единни мерки за оценка на въздействието върху околната среда от различни продукти и фазите от тяхното развитие, некоректните търговски практики, неизправността на пазара на труда в сектора на търговските услуги и липсата на информация за потребителите.

Също така докладът сигнализира за някои области, които представляват потенциални проблеми за сектора.

Сред тях са липсата на ефективност при правилата за планиране в сектора, както и неефективното функциониране на пазара на бизнес имоти.

Според доклада съществуват няколко фактора, които затрудняват достъпа до даден пазар. Посочва се например липсата на хармонизирана национална, регионална и търговска рамка за планиране в сектора на търговията, в съчетание с различните разпоредби за собственост на пазара на имоти и земя, както и в областта на развитието на бизнес имоти.

Тези особености потенциално биха могли да доведат до повишаване на броя на проблемните фактори на пазара на местно ниво, пише изданието.

През есента Комисията се очаква да издаде конкретни предложения, насочени към решаването на тези проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още