IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделките с първокласни бизнес имоти в Китай нараснаха петкратно

Покупките на имоти от високия сегмент на пазара, включително цели офис сгради и търговски молове, в 15 големи града в страната възлизат на общо 7,4 млрд. долара

16:37 | 13.07.10 г.
Сделките с първокласни бизнес имоти в Китай нараснаха петкратно

Китайският пазар на първокласни бизнес имоти бележи възстановяване на инвестициите и наемите през първото полугодие в резултат на икономическия ръст, който захранва търсенето, отчитат от консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Покупките на имоти от високия сегмент на пазара, включително цели офис сгради и търговски молове, в 15 големи града в страната възлизат на общо близо 50 млрд. юана (7,4 млрд. долара), което е пет пъти повече в сравнение с същия период година по-рано, посочват от компанията в свой анализ, цитиран от Bloomberg.

Възстановяване на търсенето от страна на чуждестранни компании, както и на местни фирми от секторите на високите технологии, енергетиката и производството е допринесло за повишаване на наемите в първокласните офис сгради в Пекин с 5,7% през първото полугодие, сочат още данните.

“В основните градове пазарът на първокласни офис сгради се оттласна от дъното през второто тримесечие и дава признаци на очевидно възстановяване“, коментира Дани Ма, старши директор за Китай в отдела за проучвания на CBRE пред репортери в Пекин.

През първото тримесечие китайската икономика нарасна с 11,9%, който е най-бързият темп от второто тримесечие на 2007 г., захранвайки бум на жилищния пазар.

Съживяването на търсенето от страна на международни компании на жилища за техни служители в китайската столица също е допринесло да се повишат месечните наеми на луксозните апартаменти, или такива струват по над 30 хил. юана (над 4428 долара) на кв. м, с 1,5% за първото тримесечие спрямо предходното.

Наемите на луксозния жилищен пазар са достигнали дъното през второто тримесечие във всичките 15 града, включени в анализа, с изключение на един.

Цените на луксозните апартаменти в Пекин са се повишили с 10,1% до 48 002 юана (7 088 долара) на кв. м през второто тримесечие спрямо предходното въпреки спада на продажбите, след като предприемачите са забавили предлагането на нови жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още