IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяват как взривовете от рудник Република влияят сеизмично на околните сгради

15:30 | 09.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Проверяват как взривовете от рудник Република влияят сеизмично на околните сгради

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е разпоредил незабавна проверка на място в открития рудник за добив на въглища „Република“ - Перник, както и допълнителна експертиза с цел установяване на сеизмичното въздействие на промишлените взривявания върху намиращите се в близост до находището сгради.

Това съобщи Трайчо Трайков във времето за парламентарен контрол, в отговор на депутатско питане относно заплахата за живота и собствеността на гражданите при добива на въглища от открития рудник „Република“ - Перник.

Контролът, който ние можем да окажем, е допълнителна експертиза за това дали одобрената технология, ако тя се спазва, има сеизмично въздействие, посочи Трайков. Дали са спазени отстоянията между находището и близките сгради следва да провери МВР, добави той.

По думите му, ако се установи причинно-следствена връзка между технологията на добив в рудника и сеизмични трусове, застрашаващи живота и здравето на хората, ще бъдат предприети мерки за промяна на технологията за добив или за прекратяване на концесионния договор.

Предоставянето на всяка концесия се осъществява само след положително съгласуване с министерствата на вътрешните работи, околната среда и водите, отбраната и културата, които се произнасят относно наличието на опасност за околната среда, живота и здравето на хората и националната сигурност.

Ако е налице подобно обстоятелство, не започва процедура по отдаване на концесия, отбеляза Трайков. По думите му предоставянето на концесията за рудник „Република“ не е изключение от общоприетата съгласувателна процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още