IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застой в цените на британските имоти през второто тримесечие

Жилищата са поевтинели с 0,6% през юни, като цените им остават без промяна през второто тримесечие

12:52 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Застой в цените на британските имоти през второто тримесечие

Жилищата във Великобритания неочаквано поевтиняха за четвърти път през последните пет месеца през юни, в резултат на което ценовите нива през второто тримесечие останаха в голяма степен непроменени спрямо първите три месеца на тази година.

Жилищата на Острова поскъпваха в продължение на седем поредни месеца от юни 2009 г. до януари тази година, подкрепени от ниските лихвени проценти по ипотечните заеми и правителствените стимули, след което ниската активност на пазара спря ръста.

Средната цена на пазара на имоти се е понижила с 0,6% спрямо май до 166 203 лири, показаха днешните данни на един от най-големите ипотечни кредитори в страната – Halifax Bank of Scotland. Анализаторите обаче очакваха ръст от 0,6% на месечна база.

Продажните цени на жилищата във Великобритания са паднали с 0,1% през второто тримесечие спрямо първото, което според експертите на Halifax потвърждава прогнозите им, че на пазара на недвижими имоти в страната ще има застой през тази година.

В сравнение с юни 2009 г. ценовите нива са се повишили с 6,3%, след като през май скочиха с 6,9 на сто. През декември 2009 г. цените на жилищата отбелязаха първия си положителен ръст на годишна база от началото на 2008 г.

Броят на обявените за продан жилища се е увеличил за 11-ти път през последните 12 месеца, след като поскъпването на имотите през 2009 г. изкуши повече собственици да се включат на пазара.

Ниската активност обаче остава все така обезпокоителна, което се дължи на нежеланието на банките да отпускат заеми, но и на високата безработица, която прави потребителите предпазливи при кандидатстването за ипотечни кредити.

Отделни данни на Британския статистически офис показаха, че британската индустрия се е разраснала с 0,7% на месечна и 2,6% на годишна база през май. Фабричното производство на страната отчита още по-силен годишен ръст ръст от 4,3 на сто.

Към 12:45 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5147 долара, като лирата поевтинява с 0,3% от началото на деня. Малко по-късно днес, в 14:00 ч. българско време, се очаква лихвеното решение на Английската централна банка, като според мнозинството от пазарни анализатори основният лихвен процент ще остане на нивото от 0,5 на сто, до което се понижи през март 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още