IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Луксозните имоти в Лондон поскъпват 2 пъти по-бързо от общия жилищен пазар

Цените на имотите на стойност над 2 млн. паунда са нараснали с 20% през юни спрямо година по-рано

16:42 | 02.07.10 г.
Луксозните имоти в Лондон поскъпват 2 пъти по-бързо от общия жилищен пазар

Луксозните имоти в централните райони на Лондон поскъпват два пъти по-бързо от британския пазар на жилища като цяло, тъй като отслабналият паунд привлича повече чуждестранни купувачи към най-скъпите квартали, сочат данни на Knight Frank, цитирани от Bloomberg.

Цените на имотите на стойност над 2 млн. паунда са нараснали с 20% през юни спрямо година по-рано, според данните на базираната в Лондон агенция за имоти. За същия период цените на жилищата общо за Великобритания са се повишили с 8,7%, отчетоха на 30 юни от кредитора Nationwide.

„Централен Лондон вече е отделен пазар“, коментира Лиъм Бейли, директор на отдела за жилищни проучвания в Knight Frank. “Възстановяването на цените се движи в голяма степен от силата на търсенето от чуждестранни купувачи.”

Цените все още са с 6% под пика си от март 2008 г. Оттогава спадът на паунда спрямо долара, китайския юан и други валути в Азия и Близкия изток е допринесъл за понижаване на цените с между 25 до 30 процента за много чуждестранни купувачи, посочват от агенцията.

Начело с руснаци и американци, чуждестранните купувачи вече формират 68% от покупките на имоти в Лондон за по над 5 млн. паунда спрямо дял от 39% през декември 2008 г. В престижните квартали Мейфеър, Найтсбридж и Хемпстед те формират по над 60% от всички покупки на скъпи имоти.

Броят на различните националности, от които са чуждите купувачи в централен Лондон, е нараснал до 51 от 30 в средата на 2008 г.

Руснаците са най-голямата група чуждестранни купувачи на скъпи имоти в британската столица през последните 12 месеца, като формират 14% от всички чужденци. Те са следвани от американците с дял от 11% и италианците с близо 9%.

На месечна база ръстът на цените на луксозните жилища през юни е 0,9%, което е най-слабото изменение от март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още