IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закъсалите Fannie и Freddie – любимите клиенти на Wall Street

Двете компании за ипотечно кредитиране са изплатили 635 млн. долара банкови такси от началото на годината

09:31 | 02.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Закъсалите Fannie и Freddie – любимите клиенти на Wall Street

Американските компании за ипотечно кредитиране Fannie Mae и Freddie Mac, които бяха спасени от правителството на САЩ по време на финансовата криза, са любимите клиенти на инвестиционните банкери. От началото на годината двете институции са изплатили 635 млн. долара банкови такси, което ги превръща в най-големия клиент на Wall Street.

Двете институции осигуряват финансиране на над 90% от американския ипотечен пазар. Причината за това е колапсът на пазара на ипотечни облигации, който доведе до съсредоточаване на проблемните активи именно при Freddie Mac и Fannie Mae, предава Financial Times.

Ипотечните гиганти могат да финансират дейността си по два начина – чрез продаването на дългове или чрез изкупуване на ипотеки и пакетирането им в ипотечни облигации. При този тип дейност те имат нужда от услугите на инвестиционни банки, за което именно са заплатени 635-те млн. долара.

Изплатените суми нареждат Fannie и Freddie на първите две места в класацията на Thomson Reuters на играчите, изплатили най-много такси за емитиране на емисии и консултантска дейност на пазарите на акции и дългови инструменти.

През последните години на няколко пъти се случваше двете компании да оглавят класацията, но през 2009 година бяха изместени от банки като Citigroup, Wells Fargo и Bank of America, които емитираха голямо количество акции и дългови инструменти.

Fannie Mae и Freddie Mac преминаха изцяло под контрола на държавата през 2008 година и в тях бе съсредоточена огромна част от ипотечния пазар в САЩ. Поради тази причина все още не е ясна цената за тяхното спасяване, като засега прогнозата варира от 160 млрд. долара до колосалните 1 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още