IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредни мрачни данни за жилищния пазар в САЩ

Днешните икономически новини от Щатите показват, че и жилищния пазар, и пазарът на труда остават в доста тежко състояние

17:40 | 01.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Поредни мрачни данни за жилищния пазар в САЩ

Пазарът на недвижими имоти в САЩ поднесе поредното разочарование с данните за планираните продажби на жилища за май. Те отбелязаха изненадващ срив до рекордно ниско ниво заради изтичането на правителствената програма за стимулиране на пазара.

Редовните данни на Националната асоциация на агенциите за недвижими имоти показват, че сезонно коригираният индекс на планираните продажби на жилища се е сринал с 30% на месечна база през май до 77,6 пункта.

Месец по-рано стойността на индекса беше 110,9 пункта, предава АР. Предварителните очаквания на анализаторите беше за далеч по-ограничен спад до 98,4 пункта.

На месечна база пък индексът отчита понижение от 15,9 на сто.

Тези разочароващи данни допълват изнесената преди няколко дни информация за осъществените жилищни продажби през май, които отчетоха спад от 32,7% на месечна база през април до 300 хил. единици.

Според анализатори майската статистика показва, че на пазара на имоти не може да се очаква стабилизиране без помощта на правителството. До края на април в САЩ имаше програма за данъчни отстъпки при покупка на жилище и изтичането й е довело до разкриване на реалната картина.

По-обезпокоителен е фактът, че планираните продажби са изпреварващ показател за това какво може да се очаква на пазара през следващите месеци, коментират специалисти, цитирани от агенцията.

Новината за силния спад на продажбите бе предшествана от поредния негативен сигнал за състоянието на пазара на труда. Той бе свързан с молбите за първоначална помощ при безработица, които са отчели изненадващ ръст от 13 хиляди през последната седмица до сезонно коригирана стойност от 472 хил.

Прогнозите на анализаторите бяха за спад на показателя до 452 хил., но очакванията така и не се оправдаха. Това показва, че съкращенията в американската икономика продължават въпреки твърденията за стабилизация.

Разочарование поднесоха и данните за PMI индекса за производствения сектор в САЩ, който се разработва от Института за управление на доставките. Той отстъпва до 56,2 пункта през юни, след като месец по-рано бе на ниво 59,7 пункта. Очакванията на анализаторите беше за по-малък спад до 58,9 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още