IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столицата на Ангола свали Токио от лидерското място за най-скъп град за чужденци

Удобното и сигурно жилище се оказва сред най-трудните за постигане цели в жизнения стандарт в градовете от развиващия се свят

21:45 | 29.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Столицата на Ангола свали Токио от лидерското място за най-скъп град за чужденци

Столицата на богатата на петрол, но с нисък стандарт на живот Ангола – Луанда, измести Токио като най-скъп град за живот на чужденци. Това показват данни от тазгодишното проучване на изследователската компания Mercer.

Според изследването и други африкански и азиатски градове се нареждат през 2010 г. сред най-скъпите в света за нерезиденти.

Японската столица, която традиционно заема челни места в подреждането, сега е на второ място. Трета е Нджамена, столица на африканската държава Чад, често разтърсвана от прояви на насилие от местни бунтовници.

В проучването, което обхваща 214 града по света и измерва ценовата достъпност за над 200 продукта и услуги във всяка локация, се твърди, че градовете в развиващите се страни се оказват по-скъпи за живот от много западни дестинации като Ню Йорк и Вашингтон например.

„Много хора смятат, че градовете в развиващия се свят са евтини, но това не е непременно вярно за чужденците, които работят там”, се казва в доклада на Mercer. „В някои африкански градове цената на живот може да бъде необичайно висока, особено що се отнася до добро и сигурно жилище.”

От компанията подчертават, че се увеличава търсенето на информация за африкански градове от представители на много бизнес сектори – минни компании, компании за финансови услуги, авиопревозвачи, енергийни дружества и др.

Класацията на Mercer се основава на сравнението на цените, освен на жилищата, още на транспорта, храната, облеклата, стоките за бита и обзавеждането, както и на цените на забавленията. За база на изготвяния индекс се използва Ню Йорк, а валутните движения се измерват срещу долара.

Според всички тези критерии три африкански града – Луанда, Нджамена и Либревил (столица на Габон, на седма позиция) – са в Топ 10 на най-скъпите дестинации за живот на чужденци. Това се случва за първи път в историята на проучването, отразявайки нарасналото икономическо значение на региона за света на бизнеса.

Азиатските градове също имат силно присъствие. Освен Токио, в Топ 10 попадат Осака (на шесто място) и Хонконг (който дели осмата позиция с Цюрих), в пълната класация влизат и редица други азиатски дестинации.

Цените на жилищното настаняване вдигат на предни позиции в подреждането и много градове от Близкия Изток, които макар и да не са в челната десетка, са сравнително напред: Тел Авив, Абу Даби, Дубай, Триполи.

На последно място в пълната класация, съответно с най-добри ценови условия за пребиваване на чужденци, е Карачи, финансовата столица на Пакистан. В свободното за медиите резюме към доклада не се упоменава позицията на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още