IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В кой момент американците решават да спрат погасяването на ипотеките си?

Средният кредитополучател в няколко големи щата не се отказва от ипотеката си, преди дължимата сума да надхвърли стойността на жилището с 62%

15:49 | 29.06.10 г. 1
В кой момент американците решават да спрат погасяването на ипотеките си?

В кой момент кредитополучателите, които дължат повече от стойността на жилището си, решават да спрат изплащането на ипотеката?

Отговор на този въпрос търси проучване на икономисти от Федералния резерв, цитирано от Wall Street Journal. Според проучването, което обхваща няколко американски щата, средният кредитополучател, който „стратегически“ спира да изпълнява задълженията си, не се отказва от ипотеката, преди дължимата сума да надхвърли стойността на жилището с 62%.

Проучването е лоша новина за ипотечния сектор предвид това, че подкрепя идеята, че все по-голям дял от кредитополучателите се отказват от заемите си. Натрупват се опасения сред кредитори и инвеститори, че някои кредитополучатели, които дължат много повече от стойността на жилищата си, избират да не плащат ипотеки, които могат да си позволят.

Добрата новина е, че се сочи доста висок праг за отказ от ипотеката.

Фактът, че много кредитополучатели продължават да плащат значителна премия над пазарните наеми, за да запазят имотите си, предизвиква традиционния модел на свръхинформирани кредитополучатели, предпочитащи просто да се откажат, посочват авторите.

Проучването включва кредитополучатели в Аризона, Калифорния, Флорида и Невада, които са купили жилища през 2006 г. без първоначална вноска. Близо 80% от тях са спрели да погасяват ипотеките си към септември 2009 г.

Авторите са потърсили и причините, поради които се е стигнало до неизплащане на ипотеките – дали то е причинено от загуба на работни места и други шокови промени на доходите или е резултат на това, че дължимата сума е по-голяма от стойността на имота, или т. нар. негативен собствен капитал.

Близо 80% от всички просрочени ипотеки в проучването са резултат на комбинация от шокове при доходите и негативен собствен капитал. Но при кредитополучателите, при които съотношението заем към стойност е 150%, половината от неизплащаните ипотеки са стратегически, тоест са резултат предимно на това, че дължимата сума надхвърля стойността на имота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 14 години
.....изчисляват прага на поносимост и са доволни че е толкова висок?????....евреи до мозъка на костите си....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още