IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата в София с до 19% по-евтини, но отчитат стабилизация

Наблюдава се повишен интерес от страна на купувачите и реално търсене на жилищни имоти, сделки обаче рядко се сключват на първоначално обявената цена

16:07 | 28.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Жилищата в София с до 19% по-евтини, но отчитат стабилизация

Въпреки продължаващия спад на жилищните цени в София през първото полугодие, който за някои квартали достига до 19% на годишна база, експерти забелязват първите признаци на стабилизация на пазара, сочи нов доклад.

Според консултантската компания Colliers International подобряването на макроикономическата обстановка и по-достъпното ипотечно кредитиране бавно ще рестартират пазара на жилищни имоти.

От началото на годината средните офертни цени в престижните квартали са започнали да се стабилизират, а в новите жилищни райони те бележат леко понижение заради слабото търсене. Престижните райони отчитат незначителен спад от 3% за първото полугодие спрямо края на 2009 г., а на годишна база сравнението показва среден спад от 17%.

В новите жилищни райони като Витоша, Бъкстон и Манастирски ливади е отбелязан спад от 5-6% спрямо края на 2009 г., като на годишна база той е средно 19%.

И през първата половина на 2010 г. се запазва тенденцията за гъвкави предложения и атрактивни схеми за разсрочено плащане, като почти няма сделки, които се сключват на първоначално оферираните цени, обясняват от компанията.

Като цяло поведението на купувачите бележи положителна промяна. Наблюдава се повишен интерес от страна на купувачите и реално търсене на жилищни имоти. Сред най-често търсените жилища са апартаменти с една или две спални, като клиентите са изключително добре информирани за пазарната обстановка и подхождат към покупката на жилище с ясно изразени предпочитания и фиксирани финансови изисквания.

В редки случаи купувачите са готови да инвестират над 1000 евро на кв. м за жилище, а ценовите интервали за апартамент с една спалня са между 40 и 50 хил. евро. За жилище с две спални тези нива се движат между 70 и 90 хил. евро в зависимост от избрания район.

„Промените в макроикономическата обстановка в страната оказаха влияние и върху тенденциите на жилищния пазар“, коментира Татяна Емилова, мениджър "Жилищни имоти" в Colliers International.

„Лекият спад на безработицата, намаляването на низходящия темп на БВП и повишената достъпност до ипотечно кредитиране несъмнено оказаха положително влияние на пазара. Към момента тези фактори водят по-скоро до леко раздвижване, отколкото до големи промени, но със сигурност те са знак, че скоро можем да очакваме по-сериозно възстановяване на жилищния сегмент”, добавя тя.

В своя доклад за пазара на жилищни площи за първите шест месеца на 2010 г. от компанията казват, че през първата половина на годината предлагането бележи „скромен ръст“. Броят на новозавършените апартаменти в София за първото тримесечие на годината е почти наполовина в сравнение със същия период на 2009 г.

Същевременно през първото полугодие не бяха започнати мащабни проекти, но някои вече стартирали жилищни проекти получиха свежо финансиране и продължиха строителна дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
pioner
преди 14 години
абе тия хора като лъжат накаде гледат цените падат и ще продалжават да падат с поне още 25-30 % на годишна база, а банките и големите агенции за наюедвижими имоти които хвърлят щури пари за статии и мислят че могат да съживят пазара нека им кажа че НЯМА ПАРИ с кито да се копуват жлищата които постеят вече 2 години така че дори и да не отпускате заеми за панелки хората щепродалжават да живеят в тях и да не копуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 14 години
навсякъде и винаги е ТАКА , всичко се движи , всичко се променя : скъпо/евтино/скъпо , навън / навътре / навън , нагоре / надолу / нагоре .......ако всичко беше ясно : кога,накъде и докъде - кой щеше да губи,след като всички искат да печелят ?!?!Трябва да стабилизира сектора н аимотите , за това се повишават цените ...спадхаха много , сега е ред на възстановянането..........някой да е изненадан ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още