IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Комисия ще решава за промяната на предназначението на земи

Промяната на предназначението на земи от 1-ва до 4-та категория за изграждане на енергийни обекти ще се допуска само когато земите са в територии, включени в Националния план за енергията от възобновяеми източници

11:48 | 25.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Комисия ще решава за промяната на предназначението на земи

Промяната на предназначението на земите от първа до четвърта категория, на поливни земи, както и за целите на изграждане на енергийни обекти се поставя в компетентност на Комисията по земеделските земи предвид необходимостта от по-висока степен на защита и контрол. Това предвиждат обсъдените на първо четене днес изменения в Закона за опазване на земеделските земи.

Измененията са внесени от Министерски съвет и от народния представител Михаил Михайлов от "Синята коалиция".

Поради нарасналия инвестиционен интерес за изграждане на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), се предлага в състава на Комисията за земеделските земи да се включи и представител на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, е записано в предложението на правителството.

Въвежда се предвиденото ограничение за изграждането и разширението на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници върху земеделски земи от първа до четвърта категория или върху поливни земи с цел повишаване защитата на високопродуктивната земеделска земя.

Това ще се допуска, когато земите попадат в територии, определени със специализирани карти към Националния план за енергията от възобновяеми източници, приет от Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

Законопроектът, внесен от депутата от "Синята коалиция" Михаил Михайлов, предлага промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за опазване на земеделските земи, с които се забранява промяна на предназначението на земеделски земи и разпоредителни сделки с тях в случай, че са придобити със замени преди 01.01.2010 г.

Според него е налице вероятност замените на земеделски земи от държавния поземлен фонд да бъдат обявени също за не регламентирана държавна помощ. Неговото предложение е направено с оглед избягване на тази възможност и ограничаване на евентуални загуби за България.

Дискусията по двата проекта ще продължи следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
alzag
преди 14 години
Електромобилите са на етап внедряване и скоро наистина ще питаме къде можем тях да заредим. Знаеме проблема с метанстанциите... Енергиино независими звучи идеалистично, но съм ЗА.Обаче от 111 хил. кв.км едва ли точно тези 11 млн дка (11 хил. кв.км.) земи от до V категория, са единствените които стават за ВЕИ.Смятам обаче, че това си е лобизъм, защото забраната е само за ВЕИ.Какво наистина става, ако искам да сменя предназначението им за други цели???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
nextor
преди 14 години
Добре е да има контрол върху това къде ще се слагат инсталациите за ВЕИ, но е редно да се отчете, че в не много далечното бъдеще тока ще измести нефта, а когато това стане ние трябва да сме достътачно енергийно независими от сегашните доставки на нефт, газ и твърди горива. А инсталациите за ВЕИ за чудесна алтернатива - соларните системи особено могат да се монтират и в градовете без да се ползва замеделска земя. Основният проблем е, че руското енергийно лоби едва и ще подкрепи подобна енергияна независимост иначе за 10 години като едното нищо можем да си покриваме нуждите от ток само от ВЕИ, хем ще е по-чисто, хем няма да даваме пари на братушките, хем ще дадем своя принос за овладяване на глобалното затопляне. Инвеститори има, въпрос на политическа воля е това да се случи, но както винаги дребнавото и недалновидно егоестично мислене на управляващата класа ще направи така че и в това отношение да сме изоставащи с десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още