IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България на опашката в Европа по прозрачност на сектора на имотите

На първо място по прозрачност е Великобритания, в световен мащаб лидер е Австралия

17:41 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
България на опашката в Европа по прозрачност на сектора на имотите

България се нарежда на предпоследно място в Европейския съюз (ЕС) и на едно от последните места в Европа по отношение на прозрачност на сектора на недвижими имоти.

На първо място по прозрачност на Стария континент е Великобритания, следвана от Швеция, Ирландия и Франция.

Единственият по-непрозрачен пазар от България в ЕС е Словения, която се нарежда на 53-то място в класацията с 3,33 точки.

В глобалната класация страната ни е класирана на 40-то място с показател от 3,03 точки спрямо 1,22 за лидера Австралия. Колкото по-малка е стойността на показателя за съответната държава, толкова по-прозрачен е нейният пазар. Точките на европейския лидер, който се нарежда на трето място в глобалната класация, са 1,24.

Според точките всички пазари са разпределени в пет категории на прозрачност - от "най-прозрачни" пазари до "непрогледни". Съгласно това разпределение България е определена като "полупрозрачен" пазар.

Подреждането е изготвено от консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL). Показателят отразява ключови фактори във всяка страна като фундаментални икономически показатели, ефективност на регулаторната и юридическата уредба, прозрачност в областта на капиталовия пазар, процеса на сключване на сделки и т. н.

Индексът, който е съставен за 81 локации в цял свят, показва, че България е една от 15-те държави в света, в които прозрачността се е понижила от 2008 г. насам, като за този период страната ни е паднала с две позиции в класацията.

Въпреки общото подобряване на показателя в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), България все още продължава да не успява да задържи задоволително ниво на прозрачност и все още има редица проблеми в това отношение, които тепърва трябва да бъдат решавани, се казва в проучването.

На фона на това обаче разграничението между Западна Европа и ЦИЕ се размива все повече, като разликата между двата региона се отнася все с по-малка степен за инвеститорите в имоти и наемателите на бизнес имоти.

Трите най-развити пазара в региона – Полша, Чехия и Унгария – сега се характеризират с ниво на прозрачност, което е сравнимо или по-добро от това в най-малко прозрачните западноевропейски пазари като Италия.

Полша, Чехия, Унгария, Словакия и Румъния станаха свидетели на значително подобрение на прозрачността през последните години. Както публичният, така и частният сектор в тези страни взеха сериозни мерки, за да намалят разграничението между тях и старите страни членки на ЕС, казват от компанията. Наред с това участието на чуждестранните инвеститори продължава да допринася положително за приближаването на тези пазари с международните стандарти.

Топ 5 на най-прозрачните пазари в Европа

1. Великобритания
2. Швеция
3. Ирландия
4. Франция
5. Холандия

Топ 5 на най-непрозрачните пазари в Европа (България е номер 7 в това подреждане)

1. Беларус
2. Казахстан
3. Хърватска
4. Словения
5. Украйна

Топ 5 на най-прозрачните пазари в света

1. Австралия
2. Канада
3. Великобритания
4. Нова Зеландия
5. Швеция

Топ 5 на най-непрозрачните пазари в света

1. Алжир
2. Судан
3. Сирия
4. Беларус
5. Доминиканска република

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още