IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Малайзия и Сингапур готвят сделка за размяна на земя

Предвижда се преместване на ж.п. гара от центъра на Сингапур на границата с Малайзия до 2011 г.

13:42 | 23.06.10 г.
Малайзия и Сингапур готвят сделка за размяна на земя

Малайзия и Сингапур обявиха във вторник, че очакват да постигнат споразумение за размяна на земя в рамките на следващите три месеца, за да разрешат дългогодишен териториален проблем, предаде австралийската агенция APP.

Премиерът на Сингапур Ли Сян Лун обяви, че двете страни ще финализират сделката като част от споразумение за преместване на ж.п. гара от центъра на Сингапур на границата с Малайзия до 2011 г.

„Очакваме да уредим въпроса до три месеца, това е нещо, което искаме да изясним бързо“, каза той пред репортери при посещение в Куала Лумпур.

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак заяви, че страната иска да разреши продължилия дълго време спор бързо и че ще посети Сингапур за „окончателно разрешение“ на въпроса.

Сингапур е отделен от Малайската федерация през 1965 г., но Малайзия все още владее земята под ж.п. линияте в Сингапур, която води до нейната територията, включително гарата в покрайнините на банковия район на Сингапур.

Според последния план държавната ж.п. компания на Малайзия – KTM, ще премести сингапурския си терминал в индустриална зона точно срещу тясна ивица от южния малайзийски щат Джохор до 1 юли 2011 г.

Миналия месец двамата лидери обявиха планове за съвместно преустройство на ценните ж.п. имоти в града-държава и посещението на Ли Сян Лун в Куала Лумпур е имало за цел да се направи предложение за замяна на ж.п. земята за други терени по избор.

„Общата концепция е да се заменят общо шестте малайзийски ж.п. терена с парцели в южното пристанище и района Офир-Рохор“, посочва Ли Сян Лун.

Ще бъде създадена специална компания, която ще поеме собствеността над освободените терени, като 60% от нейния капитал ще са собственост на малайзийската инвестиционна агенция Khazanah Nasional Berhad, а 40% - на сингапурската Temasek Holdings.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още