IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата в Ливан станаха твърде скъпи за местните купувачи

Цените в централните райони и скъпите квартали на Бейрут тръгват от 3 хил. долара за кв. метър за апартамент на първи етаж и могат да стигнат и до 15 хил. долара.

10:17 | 18.06.10 г. 1
Жилищата в Ливан станаха твърде скъпи за местните купувачи

Докато глобалният пазар на недвижими имоти трудно се съвзема след кризата, в Ливан цените на жилищата достигнаха рекордни стойности, които не са по силите на много от ливанците, пише AFP. 

След години на политическа нестабилност страната преживява спокоен период и продажбите на имоти са скочили с 41% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година до рекордните 2,1 млрд. долара, по данни на местната Дирекция за недвижими имоти.

Ипотечните лихви към момента са между 4 и 6%. Голяма част от търсенето идва от чужбина, като страната е популярна дестинация сред купувачи от богатите на петрол и кеш страни от Персийския залив, както и за ливанци, живеещи в чужбина.

Според някои изчисления в чужбина живеят най-малко два пъти повече ливанци от 4-те млн. население на страната и изпращаните от емигрантите пари – около 6 до 7 млрд. долара долара годишно – са ключови за икономиката на страната.

Заради купувачите от чужбина, които захранват търсенето, много местни жители не успяват да се сдобият с жилище.

„Искам да притежавам имот, но нямам“, коментира пред агенцията Рами Бабик, финансов анализатор в столицата. „Търся от известно време и просто е твърде скъпо дори извън Бейрут. Търсих нещо в столицата или в близост до нея, но цените са безумни.“

Цените в централните райони и скъпите квартали на Бейрут тръгват от 3 хил. долара за кв. метър за апартамент на първи етаж и могат да стигнат и до 15 хил. долара. Апартамент с площ 150 кв. м в тези райони, какъвто е трудно да се намери, може да се продаде и за над 1 млн. долара, защото търсенето надхвърля предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 8
no-credit
преди 14 години
Баси! Но пък иначе - позната картинка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още