IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чакат завръщане на IPO-тата в сектора на имотите в Русия следващата година

Най-голяма роля за завръщането вероятно ще имат компаниите за жилищно строителство, което се възстановяват по-бързо от останалите сегменти

17:40 | 17.06.10 г.
Чакат завръщане на IPO-тата в сектора на имотите в Русия следващата година

Повече руски предприемачи от сектора на имотите може да направят първоначални публични предлагания (IPO) през 2011 г. благодарение на подобряването на макроикономическата ситуация и повишаването на търсенето в определени сегменти, казват играчи от пазара на имоти, цитирани от Moscow Times.

„Приемайки, че в бъдеще няма да има нови лоши икономически новини, съм уверен, че следващата година в един момент ще се появи възможност за завръщане на IPO-тата на руския пазар на имоти“, казва Сайдам Салахедин, управляващ директор инвестиционно банкиране в имоти в Credit Suisse.

Най-голяма роля за завръщането вероятно ще имат компаниите за жилищно строителство, което се възстановяват от финансовата криза по-бързо от останалите сегменти.

Предприемачите в жилищното строителство постигнаха значителен ръст от началото на годината и цените в сектора също нарастват, докато при бизнес имотите възстановяването е по-бавно, обяснява той.

Средните цени на апартаментите в Москва достигнаха връх от над 6 хил. долара на кв. метър, преди да се сринат до около 3 800 долара по време на кризата. Оттогава цените са започнали стабилно покачване, достигайки 4406 долара на кв. м през май, по данни на IRN.ru.

„Жилищният сегмент е логичното първо място за инвеститорския интерес, защото той първи се възстановява от всяка рецесия, особено на пазари със структурен недостиг“, коментира Салахедин.

Сред жилищните предприемачи, които ще са в силна позиция да станат публични следващата година, са базираната в Санкт Петербург LEK и московските Vedis Group и Don-Stroi, смята Тигран Ховханисян, анализатор в сектора на имотите в Troika Dialog.

„Те имат добри портфолиа и пазарни позиции… и нужда от привличане на капитал“, обяснява той.

Друга компания от Санкт Петербург с основен фокус върху жилищното строителство - LenspetsSMU, вече е обявила, че подготвя IPO за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още