IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обсъждаме държавната жилищна политика на министерска среща в Испания

България ще подкрепи всички инициативи в ЕС за увеличаване на финансовия ресурс от структурните фондове за следващия програмен период във връзка с изпълнение на мерки за градско развитие

16:01 | 16.06.10 г.
Обсъждаме държавната жилищна политика на министерска среща в Испания

Правителството одобри позицията на България за участие в неформалната среща на министрите, отговарящи за жилищната политика и градското развитие, на 21 и 22 юни в испанския град Толедо, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Испанското председателство предлага на министрите да проведат дебат относно обновяването на съществуващия сграден фонд чрез адекватни национални програми. Включени са законодателни инициативи за насърчаване на различните механизми за финансиране и съфинансиране на мерките за енергийна ефективност, както и взаимодействието между различните страни членки за увеличаване на средствата по европейските структурни фондове през следващия програмен период.

Жилищната политика в България се основава на Националната жилищна стратегия и Националната програма за обновяване на жилищни сгради в Република България. Документите дефинират два основни приоритета - обновяване на съществуващия жилищен фонд и изграждане и управление на социални жилища.

България ще подкрепи всички инициативи на партньорите от ЕС за увеличаване на финансовия ресурс, предоставян от структурните фондове (Европейския фонд за регионално развитие) за следващия програмен период във връзка с изпълнение на мерки за градско развитие и в частност подобряване на градската среда, обновяване на жилищния фонд и внедряване на мерки за енергийна ефективност, в контекста на целите на стратегията на ЕС "Европа 2020", посочват от пресцентъра.

В настоящия програмен период по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 (Приоритетна ос Устойчиво интегрирано градско развитие, операция 1.2 - жилищна политика) са бюджетирани 78 млн. лева, които ще бъдат насочени към подобряване на жилищния фонд на територията на градските агломерационни ареали.

На срещата в Испания ще се разгледат перспективите за следващия програмен период в контекста на "Европа 2020" и ролята на бъдещата кохезионна политика за градско развитие и необходимостта от интегриран подход при интервенции в областта на градското развитие.

В отговор на промените в общоевропейската политика за градско развитие Законът за регионално развитие определя "Интегриран план за градско развитие" като план за икономическо и социално развитие или възстановяване на град или част от него.

Основен източник на подкрепа в интегрирания подход за устойчиво развитие на градовете са структурните фондове на ЕС (2007-2014) и в частност ЕФРР. Оперативна програма „Регионално развитие“ в рамките на настоящия програмен период ще даде възможност за изработването на 36 пилотни интегрирани плана за градско развитие за центровете на агломерационни ареали на обща стойност 45,5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още