IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Още две заповеди за сделки с имоти между Балчик и Албена обявени за нищожни

Административният съд в Добрич се произнесе след протест на Окръжната прокуратура, която поиска сделките за имоти на брегоукрепителното съоръжение между Балчик и Албена да бъдат развалени

10:10 | 15.06.10 г.
Още две заповеди за сделки с имоти между Балчик и Албена обявени за нищожни

Административният съд в Добрич обяви за нищожни заповедите на бившия областен управител Ердинч Хаджиев за продажбата на още два държавни имота на брегоукрепителното съоръжение между Балчик и курорта "Албена", съобщи БТА. 

Съдът се произнесе след протест на Окръжната прокуратура, която поиска сделките със "Зари - СС" ООД, закупило двата парцела с площ 5930 квадратни метра и 4813 квадратни метра, да бъдат развалени.

Съдът посочва в своите решения, че е налице безпрецедентно несъобразяване с императивни разпоредби на конституцията и закона от страна на бившия областен управител, който е обявил търг за имоти публична, изключителна държавна собственост.

Т. нар. дамба е изградена в акваторията на Черно море с площ около 150 декара. Част от брегоукрепителното съоръжение е изградено по проект "България - защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията на водата и свързаните с тях свлачищни процеси", финансиран чрез държавен заем от Европейската инвестиционна банка. Строително-монтажните работи надхвърлят 4,2 млн. евро, се посочва в съдебните актове.

Решенията могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд в срок от 14 дни.

Административният съд в Добрич вече обяви за нищожни заповедите на бившия областен управител за определяне на търговски дружества за купувачи на други шест държавни имота на дамбата. "Ей Пи Инвест 09" ООД и "Сезони" ЕООД са придобили през май 2009 г. четири парцела с площ по 10 636 квадратни метра. "Балчик Плаза" ООД и "Ренкон" ООД са закупили по един имот със същата площ.

Окръжният съд в Добрич задържа под стража Ердинч Хаджиев на 4 март по обвинение на прокуратурата за незаконна продажба на земеделска кооперация на друг държавен имот край Шабленския фар. Апелативният съд във Варна на 25 май измени мярката за неотклонение в "парична гаранция" от 25 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още