IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инерцията на жилищния пазар на Острова се запазва

За пореден месец жилищата в Лондон поскъпват най-бързо, следвани от Шотландия и югоизточната част на страната

10:15 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инерцията на жилищния пазар на Острова се запазва

Инерцията на пазара на недвижими имоти във Великобритания се запази и през май, като повиши цените на жилищата за 11-ти пореден месец и то с най-бързото темпо от началото на тази година.

Това показа последното месечно проучване на пазара на Кралския институт на лицензираните оценители във Великобритания (RICS), цитирано от Bloomberg.

Броят на анкетираните членове на института, които са отчели поскъпване на жилищата през май, е вече с 22 процентни пункта по-голям от броя на тези, които отчитат спад. Това е над положителния баланс от 19 процентни пункта за април и 9 през март.

Оценителите, които съобщават за повишение в цените на жилищата, станаха по-многобройната група за първи път за последните две години през август 2009 г. Тогава разликата в тяхна полза възлезе на десет процентни пункта, като стигна своя пик от 35 процентни пункта през ноември, след което се влоши.

За това допринесе необичайно студената зима във Великобритания, ограниченото кредитиране, високата безработица и политическата несигурност преди провелите се на 6 май парламентарни избори.

Проучването на RICS показва още, че броят на новите предложени за продан жилища надхвърля този на новите запитвания за покупка за шести пореден месец. Според експертите на RICS това се държи главно на очакванията на продавачите, че цените на имотите ще продължат да се повишават през лятото, но в същото време това може да намали темпото им на ръст през втората половина на годината.

За пореден месец жилищата в Лондон поскъпват най-бързо, следвани от Шотландия и югоизточната част на страната.

Според един от най-големите ипотечни кредитори в страната – Nationwide Building Society, средната цена на британски имот през май е била 169 хил. лири, което е най-високото ценово ниво за последните близо две години. През последните 12 месеца жилищата в страната са поскъпнали с 9,8 на сто.

Към 9:55 ч. българско време британската лира поевтинява с 0,2% спрямо долара, като двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,4707 долара за една лира. От началото на тази година лирата е поевтиняла с 9% спрямо долара, а срещу еврото курсът й се е вдигнал със 7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още