IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в САЩ ще зависи от ръста на работните места

Увеличението на заетостта ще е ключово за пазара след края на програмата за данъчни кредити за жилищните купувачи, сочи проучване на Харвардския университет

10:00 | 14.06.10 г.
Жилищният пазар в САЩ ще зависи от ръста на работните места

Увеличението на работните места в САЩ ще бъде ключовият фактор за това дали американският пазар на жилищни имоти ще успее да удължи възстановяването си след приключването на федералната програма за данъчни кредити за купувачите, сочи проучване на Харвардския университет, цитирано от Bloomberg.

Високото ниво на безработица захранва кризата с просрочените ипотеки и принудителното отнемане на имоти и обезсърчава формирането на домакинства, което движи търсенето на имоти, сочи проучването. Слабият трудов пазар увеличава тенденцията за споделяне на едно жилище от двама души, вместо да си купят отделни имоти.

„Какво ще се случи с работните места ще е най-важно за силата на жилищното възстановяване”, обясняват от Харвардския съвместен център за жилищни проучвания. “Ако данните за заетостта тръгнат нагоре или надолу, същото може да последва и за жилищните.”

Нивото на безработица в САЩ падна до 9,7% миналия месец от 9,9% през април, сочат данните на трудовото министерство. За цялата 2010 г. нивото вероятно ще е 9,6%, най-високото за която и да било година от 1983 г. насам, според средните изчисления на 82 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Данъчният кредит за купувачите на жилище от до 8 хил. долара изискваше купувачите да имат подписан договор до 30 април и да финализират сделката до 1 юли. Според Лорън Юн, икономист на американската Национална асоциация на брокерите на имоти, програмата е довела до 1 млн. допълнителни продажби на жилища за периода от февруари 2009 г., когато започна, до края й тази година.

За да е устойчив пазарът, трябва да се подобри потребителското доверие, казва Юн. Делът на американските потребители, които планират покупката на жилище в идните шест месеца, е паднал до 1,9% през май след достигането на седеммесечен връх от 2,8% през март, сочат данни на базираната в Ню Йорк бизнес организация Conference Board.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още