IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на най-скъпите търговски улици в света може да тръгнат нагоре

Основен фактор за очаквания ръст ще бъде търсенето на луксозни стоки

17:02 | 10.06.10 г.
Наемите на най-скъпите търговски улици в света може да тръгнат нагоре

След двугодишен спад наемите на луксозни търговски площи на най-скъпите улици в света скоро може да тръгнат нагоре, тъй като глобалното икономическо възстановяване захранва търсенето на дизайнерски чанти, часовници и дрехи, смятат от консултантската компания Colliers International.

През първото тримесечие наемите са се понижили на повечето от най-скъпите търговски улици в света спрямо година по-рано, сочи доклад на компанията, цитиран от Bloomberg.

Средният годишен наем на Пето авеню в Манхатън, която доскоро беше най-скъпата търговска улица за наем на площи в света, се е понижил с около 11% до 1250 долара на кв. фут (13 455 долара на кв. метър). Това я измества на второ място след Шанз-Елизе в Париж.

Средният годишен наем на Шанз-Елизе, измерен в евро, е нараснал с 2% до еквивалента на 1256 долара на кв. фут (близо 13 520 долара/кв. м) за същия период.

На трето място в проучването е Ръсел Стрийт в Хонконг, където наемите са се покачили с 1,3% до 1205 долара на кв. фут през първото тримесечие. Четвърта е Бонд Стрийт в Лондон – наемите на магазини там са скочили с 52% до 1174 долара на кв. фут. Средният годишен наем на площи на Виа Монтенаполеоне в Милано е паднал с 1,3% до 929 долара за кв. фут.

Пит Стрийт Мол в Сидни е на второ място в Азиатско-тихоокеанския регион след Хонконг със среден наем на кв. фут от 769 долара, следвана от Гинза в Токио.

Наемите на Медисън Авеню в Ню Йорк са се паднали с 21%, което е най-големият спад сред 10-те топ локации, до 590 долара на кв. фут (6350 долара/кв. м).

“Предвид това, че много от богатите хора в света се чувстват по-сигурни при покупките на луксозни стоки, търсенето на търговски площи във високия сегмент се очаква да нарасне през идната година“, пише в доклада Рос Мур, изпълнителен вицепрезидент и директор пазарни проучвания в компанията. Търговците на луксозни стоки привличат и потребители от растящите средни класи в Азия, Близкия изток и Централна и Източна Европа, посочва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още