IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват над 26 млрд. евро инвестиции в имоти за три години в Германия

Германските институционални инвеститори се очаква да инвестират до 8,1 млрд. евро в непублични фондове за имоти за следващите три години

15:46 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват над 26 млрд. евро инвестиции в имоти за три години в Германия

Общият обем на инвестициите в "инвестиционния клас" имоти в Германия за следващите три години се очаква да достигне 26,2 млрд. евро, сочи ново проучване.

Конкретно германските институционални инвеститори може да инвестират до 8,1 млрд. евро в непублични фондове за имоти.

Непубличният сегмент на имоти в Германия се оценява на 16 млрд. евро, като през следващите години се очаква да нарасне до 24,4 млрд. евро.

Стойността на експозицията към имоти на институционалните инвеститори в Германия в момента се оценява на 59 млрд. евро, което е значително под общия обем на капитала, който те са предвидили за имоти от 84,7 млрд. евро.

Наред с това инвеститорите се очаква да увеличат обема на капиталите, предвидени за инвестиции в имоти с още общо 1,2 млрд. евро, като така общата сума в сегмента ще достигне почти 86 млрд. евро, смятат от международната асоциация на непубличните фондове за имоти INREV.

„Германските инвеститори са отворени към инвестиции в непублични фондове, но заедно със смесените дружества, в момента те играят ролята на добавка към директните портфейли“, коментира Лонек Льовик, директор Проучвания и пазарна информация в INREV.

Директните инвестиции в имоти остават най-големият компонент, но от този тренд ще има известна промяна, тъй като виждаме понижение в директните експозиции в страната и покачване на инвеститорите, които пренасочват активи към непублични фондове, обяснява той.

Сред най-активните инвеститори в Германия са застрахователните компании, които заемат около две трети от общите активи. Те са следвани от пенсионните схеми с 16%, както и друг вид застрахователни компании с 13%.

„Проучването показва, че повечето инвеститори намират за лесно да стъпят на нови пазари, избирайки непубличния модел“, коментира Андреа Карпентър, временен изпълнителен директор на INREV.

„Това им позволява да се сдобият с експертно управление, без да им се налага да изграждат собствени ресурси и структури в чужди страни. Това е валидно особено за по-малките институционални (инвеститори) с по-ниска абсолютна експозиция към имотите, както и за инвеститори, които тепърва започват да изграждат своите портфейли от имоти.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още