IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис наемите в Европа с първи ръст от 18 месеца

Увеличението се дължи предимно на Лондон и Париж, където се наблюдават първите признаци на реално увеличение на активността

11:17 | 09.06.10 г.
Офис наемите в Европа с първи ръст от 18 месеца

Признаци на повратна точка на пазара на офис площи в Европа се наблюдават през първото тримесечие на годината, сочи последното проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), цитирано от PropertyEU.

Индексът на компанията, който следи офис наемите в 27-те страни членки на ЕС, бележи увеличение от 1% през първото тримесечие след 18 месеца на спад. Това се дължи предимно на промените в Лондон и Париж, където се наблюдават първите признаци на реално увеличение на активността.

Прогнозата е ръстът на наемите вероятно да стане по-широко разпространено явление по-късно през годината с подобряването и на други европейски пазари.

„Рязкото забавяне на активността при наемането на офиси през 2009 г. изглежда отслабва в Европа, въпреки че повечето пазари продължават да се движат от голям брой малки и средни по размер сделки. В Лондон обаче се регистрира увеличение на големите сделки, като той е пазарът с най-забележителен поврат от офис дестинациите в Европа през последните шест месеца“, коментира Ричард Холбъртън, директор проучвания за Европа, Близкия изток и Африка в компанията.

В Ситито има 10% ръст на наемите само в рамките на тримесечието и като цяло се наблюдава промяна на общия пазар, тъй като собствениците на сгради в централните части на града вече предлагат по-малко стимули на потенциалните си наемателиНивата на незаетост на офисите продължават да се увеличават в Европа, но темпът на нарастване вече се забавя, сочат още данните.

В София наемите на първокласни офис площи са паднали с 1,7% за периода от януари до март, отчетоха миналия месец от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още