IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчитат процеси на стабилизация на жилищния пазар в Белград

Жилищното кредитиране в Сърбия е нараснало с 12% през първото тримесечие, а продавачите са склонни да свалят до 20% от офертните цени

17:17 | 08.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отчитат процеси на стабилизация на жилищния пазар в Белград

Пазарът на жилищни имоти в Белград, на който още в края на 2009 г. се забелязаха първите положителни признаци и началото на възстановяване, продължава да се стабилизира и през тази година.

В момента в много части на града в процес на изграждане има значителен брой проекти, както луксозни, така и такива в средния ценови сегмент, които ще доведат до още по-голямо разнообразие в предлагането на пазара през следващите години, сочи доклад на CBRE (CB Richard Ellis).

Основната част от проектите, които ще излязат на пазара, е съсредоточена в централната част на града, както и в района на Нови Белград. Това прави пазара в покрайнините на града все още по-неразвит и с по-голям потенциал за бъдещи проекти.

В началото на годината сръбското правителство прие постановление за финансиране и подпомагане на евтиното жилищно строителство. Според него ще бъдат изградени 10 хил. евтини жилища в Белград, Нови Сад, Ниш и Крагуевац.

Плановете предвиждат правителството и инвеститорите да субсидират част от лихвата по ипотечните кредити, които купувачите използват за закупуването на жилищата.

Наред с това правителството е определило максимални цени на жилищата, които ще бъдат изградени в различните зони и различните градове, които варират между 695 и 1290 евро на кв. м.

Предвид тези мерки, както и останалите положителни признаци на пазара, търсенето на жилищно кредитиране, което е основният източник на финансиране на покупките на жилища, продължава да се покачва.

По информация на Асоциацията на сръбските банки броят на жилищните кредити постоянно се повишава, като за март той е нараснал с 12% спрямо края на 2009 г.

Наред с това пазарът е положително повлиян и от склонността на продавачите да откликват на молбата на купувачите за понижение понякога с до 20% на офертната цена на жилището.

Според доклада луксозните жилища обикновено се характеризират с по-стабилно търсене, тъй като потребителите с по-висок доход не са толкова засегнати от икономическата ситуация.

През първото тримесечие на годината цените са останали в общи линии стабилни, като достигат до 3000-3500 евро на кв. м в горния ценови сегмент. В средния сегмент те са около 2000-2500 евро.

През първото тримесечие на годината също се повиши и търсенето на наемния пазар. Въпреки че през 2009 г. наемите се понижиха средно с около 20%, от началото на тази година те започнаха да се стабилизират и в момента са между 8 и 15 евро на кв. м, в зависимост от локацията и качеството на имота, сочи докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още