IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собственикът на испанската Riofisa ще увеличава капитала си с 2 млрд. евро

Colonial се отказа от плановете си за продажба на подразделението си Riofisa, което имаше проекти за молове в София и Пловдив на обща стойност над 600 млн. евро

15:45 | 07.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Собственикът на испанската Riofisa ще увеличава капитала си с 2 млрд. евро

Испанската група Colonial, собственик на строително-инвестиционната компания Riofisa, която бе обявила мащабни проекти за изграждане на търговски центрове у нас, смята да увеличи капитала си с 1,95 млрд. евро.

Компанията ще използва увеличението, за „да заздрави своята финансова структура и да подкрепи стратегическия план на компанията“, казват от компанията.

За тази цел тя ще издаде 16 млн. акции на цена от 120 евро за всяка. Тези планове са част от споразумението за преструктуриране на кредитите, което компанията подписа по-рано тази година със своите банки кредитори.

В официално съобщение от Colonial обявяват, че 50 млн. евро от новия капитал ще бъдат използвани за ежедневните операции на компанията. Всичко, което бъде привлечено над тази сума, ще послужи за понижаване на задълженията на групата.

Записването за акциите ще продължи до 19 юни, като компанията може да осъществи втора фаза от повишение на капитала, ако по време на първата не бъдат записани всички акции.

Банките кредитори на компанията притежават 80% от нейния капитал.

Нейното подразделение Riofisa има редица мащабни бизнес и жилищни проекти в Испания и Източна Европа. В годините преди кризата тя бе обявила планове за няколко проекта за молове в София и Пловдив на обща стойност над 600 млн. евро.

През 2006 г. тя съобщи, че смята да изгради търговски център с офис кула зад Централна гара в София на стойност над 330 млн. евро. Наред с него тя планираше втори проект в София, както и проект за търговски център в Пловдив.

Въпреки това поради затруднените условия на пазара вследствие на кризата компанията не е стартирала нито един проект.

Миналата година Colonial смяташе да продаде Riofisa, но до сделка не се стигна.

По-рано тази година бе съобщено, че компанията засега се е отказала от продажба на дъщерното си дружество.

Тогава стана ясно, че Colonial се е договорила да рефинансира задължения за 4,9 млрд. евро. Сред нейните кредитори, одобрили този план, са Calyon, Eurohypo, Royal Bank of Scotland, както и различни фондове, упралвявани от Goldman Sachs Group Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още