IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чакат най-голям ръст на сделките с проблемни активи в Европа и САЩ

Експерти прогнозират броят на проблемните имоти, които излизат на пазара през второто тримесечие, да нарасне в 19 от общо 25 държави в специално проучване

10:19 | 07.06.10 г.
Чакат най-голям ръст на сделките с проблемни активи в Европа и САЩ

Очаква се в Европа и САЩ да бъдат отчетени най-големи увеличения на броя продажби на проблемни активи, сочи проучване на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS), цитирано от PropertyEU.

Оценители и брокери на имоти прогнозират, че броят на проблемните имоти, които излизат на пазара през второто тримесечие на тази година, ще нарасне в 19 от общо 25 държави, включени в проучването. Респондентите в Ирландия и САЩ очакват да видят най-голямото увеличение на активността, следвани от Скандинавските държави, Нова Зеландия и Унгария.

Същевременно в Хонконг, Австралия, Китай и Индия брокерите очакват продажбите на проблемни активи да намалеят.

През първото тримесечие в 17 от 25-те страни се регистрира нарастване на проблемните продажби, което е съвсем леко подобрение на ситуацията три месеца по-рано, когато в 18 страни се отчита ръст. Най-голямо увеличение на продажбите на проблемни активи е отбелязано в САЩ. В Европа брокерите съобщават за най-голям ръст в Ирландия, следвана от Швейцария, Италия, Унгария и Португалия. В Русия и Франция ситуацията на пазара на имоти се подобрява и продажбите на проблемни активи са намалели през първото тримесечие.

„Въпросът с проблемните имоти не е приключил още въпреки умерено възстановяване на стойностите на повечето пазари на имоти в света през последните 6-12 месеца. Всъщност това е буреносен облак, надвиснал над пазара, въпреки отделни лъчове светлина през последната година с подобрението на апетита за риск“, коментира Оливър Джилмартин, старши икономист в института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още