IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ипотечното кредитиране във Великобритания расте

Броят на отпуснатите ипотечни заеми обаче остава под средната си стойност за последните шест месеца и е наполовина под пика си от 2007

13:30 | 02.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ипотечното кредитиране във Великобритания расте

Ипотечното кредитиране във Великобритания се повиши през април, като отбеляза най-високото си ниво за последните четири месеца. Въпреки това броят на отпуснатите ипотечни заеми остава под средната си стойност за последните шест месеца и е наполовина под пика на жилищния пазар от 2007 г.

През април банките в страната са отпуснали близо 50 хил. нови ипотечни кредита, което е повишение от 2% в сравнение с мартенските нива. Въпреки засилването на активността обаче състоянието на пазара на недвижимо имущество във Великобритания остава нестабилно, смятат експерти, цитирани от BBC.

Новите ипотечни заеми са се увеличили незначително през последните 12 месеца въпреки рекордно ниското ниво на основния лихвен процент в страната. Това свидетелства както за нежеланието на потребителите да трупат дълг, така и за предпазливостта на банките при отпускането на нови заеми.

През ноември бройката на новите ипотечни заеми нарасна до 59 531, но след това започна да намалява заради извънредно студената зима, притесненията за големия държавен дълг на редица развити страни в Европа и несигурността преди парламентарните избори във Великобритания, провели се на 6 май.

Нетната стойност на потребителските заеми се е понижила със 136 млн. лири от март до април, защото потребителите са погасили по-голяма част от съществуващите си дългове в сравнение с новите ипотечни и потребителски заеми, които са изтеглили през април.

Междувременно отделни данни на Сертифицирания институт за управление на покупките и предлагането във Великобритания (CIPS) показаха, че индексът на бизнес активността в строителния сектор на страната се е повишил до 58,5 пункта през май в сравнение с 58,2 пункта за месеца преди това.

Това е най-високата стойност на показателя от септември 2007 г. насам, което показва, че строителният сектор се възстановява с бързи темпове в началото на годината. Показателно е, че заетостта в сектора се повишава за първи път от май 2008 г., а жилищното строителство е с най-силен ръст от август 2007 г.

Британската лира поскъпва за трета поредна сесия срещу щатския долар, като към 13:15 ч. българско време курсът на двойката GBP/USD e 1,4671, като британската валута напредва с 0,2% срещу долара от началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още