IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се руснаци да купят имоти в чужбина за 12 млрд. долара тази година

Заради по-големия спад на цените в Европа в сравнение с Москва руски граждани все повече се насочват към имоти в страни като България и Черна гора

11:39 | 01.06.10 г. 2
Очаква се руснаци да купят имоти в чужбина за 12 млрд. долара тази година

Заради по-големия спад на цените на жилищните имоти в Европа в сравнение с Москва руски граждани, които преди са купували апартаменти в Москва с инвестиционна цел, все повече се насочват към имоти в Европа и се възползват от изгодните ипотечни условия на чужди банки, пише The Moscow News.

Очаква се през 2010 г. европейски банки да отпуснат на руски купувачи на имоти в чужбина ипотеки за 6 млрд. долара, а общата стойност на закупените от тях жилищни имоти в чужди страни тази година да възлезе на 12 млрд. долара, съобщава Риа Новости по данни от анализ на агенцията за имоти в чужбина Gordon Rock и ипотечния брокер Lowell Finance.

Въпреки че жилищните имоти в Москва, които поскъпнаха с рекорден темп в годините преди глобалната икономическа криза и носиха голяма възвръщаемост, през 2009 г. поевтиняха, спадът в цените не е толкова изразен като на някои европейски пазари.

„Наистина руснаците се възползваха от намалението на цените на имотите в Европа и започнаха да инвестират в имоти в чужбина по-активно”, казва Ина Игнаткина, изпълнителен директор на MIAN пред The Moscow News. „За цялата 2009 година жилищните имоти в Европа поевтиняха с 20 до 30%, докато в Москва спадът е между 7 и 20% в зависимост от сегмента.”

Резкият спад на цените на жилищата в Европа е накарал руснаците да се насочат повече към Европа, казват експерти, докато инвестициите в апартаменти и къщи у дома вече не изглеждат толкова изгодни. „Определено повишеният интерес към имоти в Европа оказа влияние върху пазара в Москва, като делът на покупките с инвестиционна цел не надхвърли 5 до 7% миналата година“, казва Игнаткина.

Руснаците, които купуват имоти в чужбина, се възползват от лихвените нива на ипотеките от европейски банки, които са значително по-ниски от предлаганите от руски банки. Според данните на Gordon Rock и Lowell Finance средната лихва, предлагана от европейски банки, е 4,5%, докато в Русия е над два пъти по-висока.

Руските граждани са привлечени и от относително ниските цени за имоти в Европа. Според Игнаткина през 2009 г. средната сделка с жилищен имот в България е била 2 млн. рубли (над 52 хил. евро) и в Черна гора – 5 млн. рубли. „Днес е невъзможно да се купи жилище от същото ниво в Москва с тези пари“, допълва тя.

Около половината от всички жилищни имоти, закупени от руснаци в чужбина, са с ваканционна цел, докато само 20 до 25% от покупките през миналата година са направени с инвестиционна цел, обяснява Игнаткина.

Същевременно кризата е намалила интереса на чужденци към жилищни имоти в Русия през 2009 г., който бавно се завръща тази година. Според Игнаткина европейците купуват имоти основно за краткосрочен или дългосрочен престой в страната, а делът на инвестиционните покупки е незначителен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
pioner
преди 14 години
а най - хубавото е че ще продалжат да падат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
наука
преди 14 години
Добре дошли в рая, руснаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още