IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите в най-скъпите търговски райони в САЩ с 15% ръст от края на 2009

Ръстът се тълкува като предвестник на по-широко възстановяване на пазара

16:58 | 26.05.10 г.
Наемите в най-скъпите търговски райони в САЩ с 15% ръст от края на 2009

Наемите на площи в първокласни търговски райони в САЩ са се повишили с до 15% от края на миналата година, което се тълкува като предвестник на по-широко възстановяване на пазара от Антъни Буоно, управляващ директор търговски услуги в Северна Америка в консултантската компания CB Richard Ellis Group Inc. 

Американски търговски вериги вдигат цените на площите на улици като Родео Драйв в Бевърли Хилс в Калифорния и Мичиган авеню в Чикаго, обяснява Буоно пред Bloomberg. Наемите в най-скъпите райони в Щатите са нараснали с 10 до 15% от последното тримесечие на 2009 г. насам, казва той.

Веригите се разширяват с цел да се възползват от подобрението при потребителските разходи и спада на наемите в национален мащаб, които се сринаха спрямо пика си отпреди рецесията в САЩ. Увеличенията на наемите в топ районите са стимул за възстановяване и във вторични търговски зони в градове като Сиатъл и Маями, което сочи, че подобрението може да се разпространи следващата година към пазарите в предградията, казва Буоно.

“Започваме да виждаме известна стабилизация. Това е началото на бавен поход“, казва той.

На Пето авеню в Ню Йорк, най-скъпият търговски район в света, японската Fast Retailing Co. постави рекорд миналия месец за наем на търговски площи в града. Компанията се съгласи да плаща по 20 млн. долара на година за наем на място в близост до 53-та улица за магазин за облекла с марката си Uniqlo.

“Има усещане, че търсенето се подобрява бързо“ в най-добрите търговски райони и други големи градове в страната, казва Робърт Таубман, председател и главен изпълнителен директор на собственика на търговски центрове Taubman Centers Inc.

Проучване сред щатските търговски вериги, проведено от CBRE, сочи, че 92% от тях планират експанзия тази година. Общата наемна активност при търговските площи от началото на годината до 15 април е с 15 до 20% по-висока в сравнение с година по-рано, посочва Буоно.

Наемите на търговски площи като цяло в САЩ са паднали с около 15% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2009 заради освободените площи от фалирали местни вериги, казва още Буоно. През последните две години заради намалелите потребителски разходи от пазара изчезнаха вериги като Circuit City Stores Inc. и Linens‘n Things Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още