IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ипотечното кредитиране във Великобритания остава анемично

Новоотпуснатите заеми за покупка на жилище са намалели с над 20% от началото на тази година

12:17 | 26.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ипотечното кредитиране във Великобритания остава анемично

Ипотечното кредитиране във Великобритания се увеличи леко през април, но броят на новоотпуснатите заеми за покупка на жилище си остава много под нивата си отпреди началото на икономическата криза.

Това за пореден път показва, че активността на пазара на недвижимо имущество в страната е ниска, като това се дължи както на нежеланието на банките да отпускат ипотечни заеми, така и на предпазливостта от страна на купувачите заради неясните икономически перспективи пред страната.

Данните на Британската асоциация на банкерите (BBA) показаха, че през април членуващите в нея банки са отпуснали 35 729 нови ипотечни заема в сравнение с 35 044 през март. Увеличението на месечна база е в размер на 2%, но бройката на ипотечните кредити остава с над 20% под нивата си от края на 2009 г., когато на пазарът на имоти в страната се забеляза известно оживление.

Банките, които членуват в Британската асоциация на банкерите, отпускат около 60% от всички ипотечни заеми в страната. Директорът на статистическия отдел на асоциацията Дейвид Дуукс посочва, че на този етап погасяването на натрупания дълг е приоритетно за британските домакинства на фона на влошеното състояние на пазара на труда и планираните от правителството съкращения на държавните разходи.

През тази седмица стана ясно, че новото правителство на премиера Дейвид Камерън предвижда поне 6 млрд. лири съкращения на държавните разходи през тази година, за да може да си възвърне доверието на инвеститорите като намали големия бюджетен дефицит на страната.

По предварителни прогнози те могат да доведат до закриването на 300 хил. работни места в държавния сектор, а това влошава потребителското доверие и склонността на домакинствата към големи покупки, каквато е жилището.

Британската лира поскъпва съвсем леко с 0,1% срещу щатския долар днес, като към 12:15 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,4409 долара за лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още