IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Цигарена фабрика Пловдив АД

Позицията бе лидер по изтъргуван оборот за седмицата, след като на 16 юли Булгартабак холдинг продаде 78,17% от капитала на компанията

11:49 | 19.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Цигарена фабрика Пловдив АД

Книжата на Цигарена фабрика Пловдив АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание на рубриката “Акция на седмицата”. Позицията бе лидер по изтъргуван оборот за седмицата с общо 31,75 млн. лв., след като на 16 юли (сряда) Булгартабак холдинг продаде 843 500 акции (78,17%) от капитала на Цигарена фабрика Пловдив на цена от 36,57 лв. за брой, или общо 30,85 млн. лв.

Производството на цигари в Пловдив има над 130-годишна история. Още преди Освобождението през 1878 г. в града извършват дейност няколко тютюневи работилници. Първоначално в тях се изработвал само рязан тютюн. През 90-те години. на ХІХ в. започва да си пробива път производството на цигари. Те се изработвали на ръка, като тютюнът се пълнел в готови гилзи, доставяни от странство. През 1900 г. във всички пловдивски фабрики се произвеждат цигари.

В края на ХІХ в. се извършва преходът от манифактурно към фабрично производство. Главна роля за това изиграва машината за рязане на тютюн, въведена в Пловдив след 1885 г. от фирмата "Златен лев".

В началото на века тютюневата индустрия се характеризира с пренаситеност по отношение на тютюневите фабрики и значителна конкуренция. През 1909 се създава акционерното дружество"Съединени тютюневи фабрики", известно по-късно като"Картел". Целта на дружеството е обединение на тютюневитефабрики за производство и продажба на тютюн, износ на сурови и преработени тютюни, подобрение на тютюневите култури и всичко, което се отнася до тютюневата индустрия.

Броят на предприятията през периода 1922-1925 г. се увеличава с 14%, а манипулацията на тютюна 3-4 пъти. През този период в Пловдив се откриват фабриките "Зора" на Д.Спасов (1921) и "Златен лъв" на братя Тютюнджиян (1922).

По време на Втората световна война в Пловдив се откриват още три тютюневи фабрики - "Родина" (1944), "Болярка" (1944) и "Изгрев" (1945).

След 1944 г. по силата на гласувания Закон за учредяване в България на държавен тютюнев монопол (1947), складовете, съоръженията, машините и инвентарът на 81 чуждестранни и български тютюно-търговски фирми в Пловдив стават държавна собственост. На тази база се създава предприятието Държавен тютюнев монопол клон Пловдив (ДП "Тютюнева промишленост"), който започва да работи от 1 юни 1947 г.

На 1 април 1969 г. ЦФ "Родопи" и "Тютюнева промишленост" се сливат в Тютюнев комбинат "Родопи" - най-голямото българско предприятие от тютюневата индустрия.

През 1993 г. се създава търговското дружество Пловдив БТ АД (правоприемник на ТК “Родопи”, Пловдив), като част от преобразуването на стопанско обединение Булгартабак в Булгартабак-Холдинг ЕАД и 22 акционерни дружества с държавно участие.

В края на 1997 г. държавата, чрез Министерство на търговията и туризма (сега Министерство на икономиката и енергетиката), предприема прехвърляне на притежаваните директно от нея акционерни дялове в дружеството на Булгартабак-Холдинг АД. През април 2007 г. дружеството се преименува на Цигарена фабрика Пловдив АД.

През февруари 2007 г. Булгартабак взе решение за преструктуриране и продажба на основните дружества под шапката на холдинга. През юни 2008 година окончателно бяха определени параметрите за приватизация на Пловдив БТ, а именно чрез БФБ-София заедно със Слънце Стара Загора Табак. Двете фабрики бяха продадени с лиценз за производство на цигари, но без лиценз на марките цигари на Булгартабак. Предстои да бъдат обявени купувачите.

В Пловдив се произвеждаха марките ММ, Femina, Seven Hills, New Line, S Class и Арда.

Вчера пък от Комисията за финансов надзор обявиха, че започва проверка на борсовите сделки за продажбата на мажоритарни пакети от акции на двете дружества. От БФБ-София уточниха, че сделките за продажба на акции от капитала на Слънце Стара Загора Табак и Цигарена фабрика Пловдив са осъществени по начините и според правилата за сключване на всички останали сделки на борсата.

За последните пет работни дни книжата на Пловдив БТ добавиха над 30% към стойността си до ниво от 30 лв. за брой, с което пазарната капитализация на дружеството достигна 32,4 млн. лв.
 

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още