IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата – Холдинг Пътища АД

Книжата на инфраструктурното дружество поскъпнаха с над 30 на сто след последната дата за придобиване на акции даващи право на участие в увеличението на капитала

11:40 | 12.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Холдинг Пътища АД

Книжата на Холдинг Пътища АД спечелиха ежеседмичния приз на екипа на Investor.bg за Акция на седмицата. Причината за това е, че в условията на мечия пазар, който се наблюдаваше тази седмица, пазарната капитализация на дружеството нарасна с над 30 на сто.

Инвеститорският интерес към акциите на холдинговото дружество през седмицата беше предизвикан от обстоятелството, че в сряда изтече срокът за придобиване на акции, даващи право на планираното увеличение на капитала със собствени средства. В края на миналия месец акционерите на Холдинг Пътища решиха да увеличат капитала до 30,67 млн. лв. По този начин всеки притежател на една акция следва да получи по 70 нови акции на дружеството.

За изминалата седмица бяха сключени общо 508 сделки с акции на Холдинг Пътища АД, а прехвърленият обем възлезе на 6 217 лота. В петък цената на последната сделка беше 16,977 лв., което означава, че за последните пет сесии пазарната капитализация на дружеството се е повишила с 31,02 на сто.

За миналата година Холдинг Пътища отчете двоен ръст на консолидираната си печалба и тя възлезе на 18,1 млн. лв. Неконсолидираната печалба на Холдинг Пътища възлезе на 32,6 млн. лв. при загуба от 62 хил. лв. година по-рано. Голямата разлика се дължи на отчетени 31,735 млн. лв. "положителни разлики от операции с финансови инструменти и активи". Същите представляват ефект от преобразуването на дъщерните дружества, в резултат на които се очаква раздаване на дивидент под формата на безплатни акции.

Първото тримесечие на 2008 година приключи със загуба на стойност 2,922 млн. лв., което е с 2,2 пъти повече спрямо година по-рано. Нетните приходи от продажби отбелязаха ръст от 19 на сто до 11,7 млн. лв., а разходите по икономически елементи са се повишили с 21% до 12,7 млн. лв. Финансовите разходи на Холдинг Пътища се увеличават с цели 70 на сто до 2,339 млн. лв. за първото тримесечие на консолидирана база.

През настоящата година дружеството планира да получи приходи в размер на 210-220 млн. лева, чиста печалба след облагане с данъци – 42 млн. лв. и инвестиционна програма в размер на 42 млн. лева (с ДДС), стана ясно от публикуваната в началото на годината официална прогноза.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още