IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Лесопласт АД

От началото на годината книжата на троянското предприятие бележат ръст от над 10 пъти

12:37 | 27.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Лесопласт АД
Лесопласт АД бе избран от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Вчера троянското дървопреработвателно предприятие публикува финансовия си отчет за първите девет месеца на годината, който показа ръст на нетните приходи от продажби от близо 30% до 41,86 млн. лв. Комапнията обяви печалба от 1,83 млн. лв. за периода януари-септември спрямо 62 хил. лв. година по-рано.

Историята на предприятието започва на 1 май 1936 г., когато е открита фабрика за производство на шперплат в град Троян - “Копроиз”. През 1946 г “Копроиз” получава патент за производство на плоскости, изготвяни от редови фурнири.

След национализацията дружеството е трансформирано в ДИП “Копроиз”, а на 1 януари 1951 година е преименувано в ДИП "Георги Димитров". През 1965 година е направена първата копка на завода за производство на дървесно-влакнести плочи (ДВП), а на 3 октомври 1968 г. той е официално открит. През 1985 година започва строителството на нов завод за производство на шперплат и на 23 юли 1988 г. е произведен първият кубик шперплат от новия завод. През 1991 година ДК “Георги Димитров” се трансформира в Лесопласт ЕООД.

През 1997 г. дружеството е приватизирано от австрийската компания Welde, която към момента притежава дялово участие от 76,67%. Кипърската Delta Wood има дял от 18,28 на сто.

Лесопласт АД произвежда шперплат и плочи от дървесни влакна, като около 70% от продукцията е предназначена за износ.

 

Заводът за производство на ДВП е с площ от 15 646 кв. м., като работи на непрекъснат режим на работа с годишен капацитет от 42 хил. куб. м ДВП. Заводът за производство на шперплат е с обща площ от 32 628 кв.м, работи на двусменен режим на работа с годишен капацитет от 42 хил. куб. м шперплат.

В актуализирания регистрационен документ на Лесопласт АД към края на миналата година бе посочено, че се очаква през настоящата 2007 г. обемът на производството да не се променя, поради недостатъчната наличност на запаси от суровина. Недостигът се очакваше да бъде преодолян едва в края на 2007 г. Прогнозите относно поръчките, продажбите и печалбата бяха те да останат без съществени изменения спрямо предходните години. Данните от публикувания вчера финансов отчет показват, че към момента дружеството отчита по-добри резултати от прогнозираните.

Трудностите при добива и доставките на суровина за производството са посочени като рисков фактор за дружеството, тъй като зависят от атмосферните условия и годишния сезон.

За изминалата седмица акциите на Лесопласт поскъпнаха с близо 15% до 356,53 лв. за брой, като вчера по позицията бе отчетен и нов исторически максимум от 399,95 лв. за ценна книга. От началото на годината книжата на троянското предприятие бележат ръст от над 10 пъти.

Свързани компании:

Велде България АД (Лесопласт АД)(4L5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още