IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Оргахим АД

От началото на годината акциите на дружеството са повишили пазарната си стойност над три пъти

11:45 | 28.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Оргахим АД
Екипът на Investor.bg избра книжата на Оргахим за победител в поредното издание на рубриката „Акция на седмицата“. В началото на изминалата седмица търговията с книжата на дружеството бе възстановена след близо шестседмично прекъсване, а в четвъртък по позицията бе отчетен и нов исторически максимум от 380 лв. за ценна книга.

От 13 юли търговията с книжата на русенския производител на лакове и бои бе спряна, тъй като компанията не бе предала финансовите си отчети за първото тримесечие на тази година. Тогава от Оргахим обявиха, че при смяна на използвания от дружеството софтуер са възникнали проблеми, които не позволяват публикуването на финансовите отчети в законоустановения срок. Отчетите бяха предадени на 20 юли (петък) и от 23 юли търговията с акциите на компанията бе възстановена.

Нетната печалба на дружеството за първото тримесечие на тази година възлиза на 1,97 млн. лв. спрямо загуба от 658 хил. лв. за съответния период на миналата година. Нетните приходи от продажби отчитат повишение от близо 50% на годишна база до 21,32 млн. лв.

Коефициентът цена/печалба на акция на дружеството (Р/Е), изчислен за последните 12 месеца, възлиза на 17,45, а цена/продажби (Р/S) – на 1,69. Съотношението цена/счетоводна стойност (Р/В) е на ниво от 10,48.

В началото на месец май Оргахим изплати изцяло задълженията си по Закона за уреждане на несъбираемите кредити (ЗУНК) в размер на 13,703 млн. щатски долара и 14,384 млн. лв.

Общите дългосрочни задължения на компанията към края на март обаче нарастват с близо 35% от началото на годината поради увеличението на банковите кредити до 18,64 млн. лв. в сравнение със 746 хил. лв. към 31 декември 2006 г. Текущите пасиви възлизат на 18,69 млн. лв., което представлява спад от 18,6% за първите три месеца на 2007 г.

Историята на Оргахим започва през 1901 г., когато Алберт Искович и Израел Леви създават в Русе предприятие за добиване на разни видове мастила, бои за обувки и лакове. Постепенно дружеството се разраства, но през 1940 г. основателите му напускат страната, а производството е засегнато от тежката икономическа ситуация през Втората световна война.

През 1947 г. фабриката е национализирана и получава името „Гаврил Генов“, а производството е разширено и модернизирано. През 1993 г. компанията се преименува на Оргахим ЕООД, а през 1998 г. дружеството е преобразувано в акционерно и е извършена приватизация.

Днес в Оргахим АД работят близо 500 човека. Около 30% от производството е насочено за задоволяване нуждите на потребителския пазар, а останалите покриват промишления пазар. Продуктовата гама включва бои, лакове, емайллакове, грундове, лепила, електроизолационни лакове и смоли.

Регистрираните търговски марки на Оргахим "Фасаген", "Алутин", "Балкид", "Рувипласт", "Винакол", "Хамелекон", "Protecta", "Mefisto", "Леко", "Интерин", "Еманел", "Благо", "Deko Professional" и "Spirit".

Основен акционер е регистрираната в Малта Уайтбийм Холдингс Лимитид, която притежава дялово участие от 64,21%, като краен собственик се явява румънската Поликолор АД. Трите пенсионни фонда на Доверие притежават общо 5,94% от капитала на Оргахим, а ИД Адванс Инвест държи други 2,55%. Пакети от акции притежават и няколко чуждестранни фонда, а акционерите физически лица са 1 902 към края на март и държат общо 8,56% от книжата на русенското предприятие.

За изминалата седмица книжата на Оргахим поскъпнаха с близо 40% до 350,64 лв. при общо изтъргувано количество от 2 078 лота. От началото на годината акциите на дружеството са повишили пазарната си стойност над три пъти.

Материалът е с информационен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа



Свързани компании:

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още