IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата – Каолин АД

Компанията повиши пазарната си капитализация с 5,5 на сто за петте борсови сесии до ниво от 14,65 лв. за акция

09:41 | 07.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Каолин АД
Книжата на Каолин АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание на рубриката „Акция на седмицата“. Компанията повиши пазарната си капитализация с 5,5 на сто за петте борсови сесии до ниво от 14,65 лв. за акция, като общото изтъргувано количество по позицията бе от 304 476 лота.

В унисон с всеобщата еуфория и оптимизъм, обхванали пазара, акциите на Каолин отбелязаха доста сериозен ръст през последната седмица. Нормално е компании, които се листват на БФБ–София чрез IPO, да разчитат предимно на институционални инвеститори и договорни фондове. Те от своя страна се стремяха да допълнят портфейлите си преди публикуването на очаквания добър шестмесечен отчет. Това, че цената се задържа доста дълго около нивата на първоначалното пласиране на емисията, допринесе още повече за позитивния тренд.“, коментира за Investor.bg Марин Костурски от ИП Бенчмарк Финанс*.

В петък (6 юли) бе публикуван неконсолидираният финансов отчет на Каолин АД за първото полугодие на 2007 г., който показа над двоен ръст на печалбата до 12,11 млн. лв.

По-голямата част от ръста на печалбата идва от реализирани положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти на стойност 2,55 млн. лв. Нетните приходи от продажби бележат ръст от 37 на сто до 50,933 млн. лв. По-рано през годината от Каолин посочиха, че очакват ръстът на приходите от продажби през 2007 г. да запази темповете си в рамките на 20-30%.

Друга част от повишението на финансовия резултат се дължи на реализирани извънредни приходи на стойност 2 млн. лв., в резултат на спечелено дело срещу Агенцията за приватизация за възстановяване на депозита за участие в приватизацията на Параходство БРП.

На 13 юни Каолин АД подписа договор за придобиване на 51% от дяловете на украинската ПКСП -ООО, занимаваща се с добив на кварцови пясъци. За 2006 г. ПКСП -ООО е реализирала оборот от близо 3 млн. евро и печалба от 450 хил. евро.

През април Каолин осъществи първично публично предлагане, набирайки 61,84 млн. лв. от 4,58 млн. акции с емисионна цена 13,50 лв. Цената на акциите от IPO-то до момента регистрира ръст от 8,5 на сто. Над 80% от предложените акции бяха записани от институционални инвеститори.

Основният капитал на Каолин към края на месец юни е 25 млн. лв., а собственият – 109,82 млн. лв. Мажоритарен акционер с дялово участие от 67,85% е Алфа финанс холдинг, а свободнотъргуваният обем акции (free-float) възлиза на 21,94%.

*Цитираното мнение е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 21.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още