IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Чугунолеене АД

Позицията е на трето място по брой сключени сделки за изминалата седмица - общо 327 на брой

11:22 | 23.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Чугунолеене АД
Акциите на Чугунолеене АД бяха избрани за победител в поредното издание на рубриката „Акция на седмицата“. Според статистиката на Investor.bg, позицията е на трето място по брой сключени сделки (общо 327 на брой) за изминалата седмица след КТБ и Химимпорт.

От началото на месеца книжата на Чугунолеене поскъпнаха с близо 50% до 17,92 лв., като само за последните пет дни бяха изтъргувани близо 20 хил. акции. Пазарната капитализация на комапнията достигна 11,48 млн. лв.  

Високите обеми по позицията през последните няколко дни бяха реализирани при продажби на акции от служители на Чугунолеене, както и от хора, закупили книжа по време на масовата приватизация. Предстои да видим обаче, какво поражда търсенето на тези високи цени, тъй като предлагането, само по себе си, няма как да предизвика такъв интерес. Имаше купувачи през много от посредниците.“, коментира за Investor.bg Паско Пасев от ИП Арго Инвест.*

Данните от тримесечния финансов отчет на компанията не показаха нещо изключително. Прави впечатление сравнително високата задлъжнялост на дружеството. Вероятно високата активност ще се запази и през следващите няколко дни, тъй като все още има желаещи да продадат своите акции.“, каза още Пасев.

Чугунолеене АД е основано през 1975 г. Намира се на около 50 км от София, в района на град Ихтиман. Предприятието е разположено на площ от 440 000 кв. м, от които 118 000 кв. м закрити площи. Годишното производство възлиза на 60 000 тона отливки от сив и сферографитен чугун.

За първите три месеца на годината дружеството отчете печалба от 286 хил. лв. в сравнение със загуба от 651 хил. лв. за съответния период на миналата година. Нетните приходи от продажби на продукция нарастват с 29% до 8,6 млн. лв. За цялата 2006 година приходите на Чугунолеене бяха в размер на 26,19 млн. лв., а финансовият резултат бе отрицателен, на стойност 3,96 млн. лв.

Към края на месец март тази година активите на дружеството достигат 32,11 млн. лв. Дългосрочните задължения на компанията възлизат на 5,3 млн. лв. Краткосрочните задължения са на стойност 14,39 млн. лв., от които 7,7 млн. лв. към доставчици и клиенти, докато текущите активи са с балансова стойност от 10,33 млн. лв. - материални запаси от 4,5 млн. лв., вземания за 5,39 млн. лв. и парични средства на стойност 444 хил. лв.

Основният капитал на Чугунолеене АД е 641 хил. лв., а собственият – 12,43 млн. лв. Мажоритарен акционер с дялово участие от 83,11% е Чугунолеене 97 АД.

*Цитираното мнение е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Чугунолеене АД(59C)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още