IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Балкан АД

През седмицата книжата на компанията достигнаха нов исторически максимум от 19,99 лв. за брой

09:59 | 03.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Балкан АД

За победител в тазседмичното издание на рубриката „Акция на седмицата” екипът на Investor.bg избра книжата на Балкан АД. През седмицата те достигнаха нов исторически максимум от 19,99 лв. за брой.

В понеделник ловешкото предприятие публикува консолидираните си финансови резултати за първото тримесечие на годината, които показаха ръст на печалбата до 224 хил. лв. спрямо 109 хил. лв. към 31 март 2006 г.

В консолидирания баланс на дружеството се включват резултатите на Балканвело АД, където Балкан АД е едноличен собственик. Балканвело произвежда велосипеди под марката „Reactor”, рикши и вело-тренажори, като реализира своята продукция както на вътрешния, така и на външния пазар.

Консолидираните приходи от продажби на Балкан АД за първите три месеца на годината са на стойност 3,1 млн. лв., от които 628 хил. лв. са реализирани от Балканвело.

Основният предмет на дейност на Балкан АД е производство на възли, агрегати и резервни части за кари. През последните години от са внедрени в производство и крайни изделия, като мотокарите „Балкан”, а през 2006 г. в предприятието са произведени и първите собствени електроповдигачи.

В отчета на управителните органи на дружеството за миналата година се посочва, че през последните 15 години предприятията потребители на карните изделия, главно от системата на “Балканкар Холдинг”, ежегодно намаляват производството на кари, като някои са прекратили тази дейност. Това води до необходимостта, Балкан АД да вземе адекватни мерки с оглед намаляване отрицателното  влияние на този фактор.

Една от стъпките в тази посока е въвеждането в производството на собствени крайни изделия, а от друга страна се търсят нови клиенти за произвежданите възли, агрегати и резервни части, както на вътрешния пазар (частни предприятия за производство на готови кари и търговци на резервни части), така и на външния пазар – основно Русия и Иран.

От ръководството на Балкан АД считат, че във връзка с предстоящото спиране на производството на дизелови двигатели във варненското предприятие Вамо АД, може да се очаква известен спад в областта на каростроенето в България, което да повлияе и на продажбите на Балкан АД. Към края на първото тримесечие обаче, такава тенденция не се наблюдава.

Началото на ловешкото предприятие е поставено през 1941 година с указ на Цар Борис III, като основният предмет на дейност е бил сглобяване на самолети и производство на агрегати за тях. По време на Втората световна война във фабриката са сглобявани българските самолети ЛАЗ и ДАР, а също са извършвани ремонти на германските Messerschmitt.

След края на войната предприятието се преориентира към производство на земеделска техника, а по-късно старитра производството на мотопеди и мотоциклети „Балкан”. В периода 1966-1990 година в завода са сглобявани и модели на автомобилите „Москвич”.

Сред основните проблеми на Балкан АД към момента е морално остарелият машинен парк. В рамките на финансовите си възможности дружеството поддържа съществуващия парк, чрез извършване на основен ремонт и модернизация и в по-малък размер закупува употребявани машини. От управителните органи посочват, че за подмяна на съществуващото оборудване с ново се изисква огромен финансов ресурс, тъй като машините за каростроенето са специфични.

Акциите на Балкан АД регистрираха повишение от 4,3% до 18,20 лв. тази седмица, като в сряда достигнаха рекордните 19,99 лв. за брой. За шестте работни дни по позицията бяха прехвърлени общо 8 797 акции на стойност 161 583 лв.

*Материалът е с информационен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

 

 

Свързани компании:

Балкан АД-Ловеч(4BN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още