IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Параходство Българско речно плаване

Между 23 и 27 април на открит аукцион на БФБ-София ще бъдат предложени 25% от капитала на дружеството

11:22 | 22.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Параходство Българско речно плаване

Екипът на Investor.bg определи Параходство Българско речно плаване за победител в тазседмичното издание на рубриката „Акция на седмицата“.

В началото на седмицата стана ясно, че клиент на Централна кооперативна банка ще предложи 291 980 акции, или малко над 25% от капитала на компанията, на открит аукцион между 23 и 27 април при минимална цена от 180 лв. за брой.

Общият изтъргуван обем по позицията тази седмица бе в размер на 224 акции на обща стойност 46 хил. лв., като цената им отбеляза спад от близо 16% до 198,08 лв. На 3 април книжата на компанията достигнаха нов исторически максимум от 297 лв. за брой.

Аукционът за 25% от Параходство БРП ще бъде акцентът на борсовата търговия през идната седмица. Дружеството безспорно има голям потенциал за развитие, особено след като обнови корабния си парк, който към момента е в доста лошо състояние. Обемът на товарните превози от и към България с времето ще расте, с което и приходите на дружеството ще се увеличават“, коментира за Investor.bg Минчо Минчев от Инвестбанк.

В четвъртък бе публикуван неконсолидираният отчет на Параходство БРП за първото тримесечие на тази година, данните от който показаха печалба от 1,33 млн. лв. спрямо загуба от 296 хил. лв. за съответния период на 2006 г. Нетните приходи от продажби бележат ръст от 40 на сто до 9,669 млн. лв.

Мажоритарният собственик Химимпорт АД е поел ангажимент да инвестира в Параходство БРП 25 млн. евро през следващите пет години, като 10,2 млн. евро са вече изпълнени към днешна дата, съобщиха още от дружеството през седмицата. Инвестициите ще бъдат насочени основно към обновяването на корабния парк

Параходство БРП предвижда 65-70 млн. лв. приходи до 2011 година, стана ясно от интервю на Investor.bg с изпълнителния директор на компанията Драгомир Кочанов.

Параходство Българско речно плаване свиква Общо събрание на акционерите на 21 май тази година, на което ще бъде гласувано увеличение на капитала на дружеството със собствени средства до 28,96 млн. лв., като за всяка стара акция акционерите ще получат безплатно по 24 нови.

Към момента основният капитал на дружеството е 1,16 млн. лв., а собственият – 36,01 млн. лв. Чрез Българска Корабна Компания ЕООД и други дъщерни фирми Химимпорт е собственик на 99% от капитала на Параходство БРП. То е създадено през март 1935 г. под името Речно крайбрежно плаване. През май 1940 г. е трансформирано в самостоятелното Параходство Българско речно плаване със седалище град Русе. БРП контролира около 40% от товаропотока по река Дунав от и за България.

За последните 12 месеца книжата на компанията са поскъпнали над 5 пъти.

Материалът и цитираното в него мнение не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение

Свързани компании:

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още