IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Хидравлични елементи и системи АД

За последните пет търговски сесии ямболското предприятие повиши пазарната си капитализация с 23,8% до ниво от 64,97 млн. лв.

11:43 | 03.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Хидравлични елементи и системи АД
Победител в поредното издание на рубриката „Акция на седмицата“ е Хидравлични елементи и системи АД. За последните пет търговски сесии ямболското предприятие повиши пазарната си капитализация с 23,8% до ниво от 64,97 млн. лв., което бе най-силното седмично повишение в рамките на широкия индекс BG40.
В петък сделки бяха сключени и на рекордното ниво от 26,60 лв., като средната цена за деня достигна 24,80 лв. за ценна книга. Общият изтъргуван обем по позицията за миналата седмица бе 6 083 лота на обща стойност близо 150 хил. лв., като сключените сделки бяха 69 на брой.

Стабилното развитие на сектора за производство на хидравлични елементи и системи в световен мащаб през последните години помогна на Хидравлични елементи и системи да реализира постоянно нарастване на приходите си от основна дейност. Отчетеният ръст от 27 % в нетната печалба за последната година и високото ниво на възвръщаемост на собствения капитал (31 %) са следствие от изменението в запасите от продукция и незавършено производство, което в края на 2006 година възлиза на 120 хил. лв. в сравнение с 1,52 млн. лв. година по-рано.“, коментира за Investor.bg Веселин Моров от ИП Наба Инвест.*

Информацията за увеличаването на балансовата стойност на дълготрайни материални активи на дружеството с 5 млн. лв. вече бе отразена в цената на акциите му в периода на динамично нарастване на цените на недвижимите имоти. Хидравлични елементи и системи има силна експортна ориентация и стабилни контакти с водещи европейски производители, което води до нарастване на поръчките към компанията, в условията на продължаващо нарастване на търсенето на произвежданата продукция на световните пазари.“, каза още Моров.

За миналата година компанията реализира печалба от 1,76 млн. лв. (0,67 лв. на акция) спрямо 1,38 млн. лв. (0,53 лв. на акция) за 2005. Нетните приходи от продажби възлизат на 42,6 млн. лв., като бележат леко понижение от 0,8% на годишна база. Съотношението цена/печалба на акция (P/E) към момента е 37, а цена/продажби (P/S) – 1,53.

Хидравлични елементи и системи АД е основано през 1968 година в град Ямбол. Компанията се занимава с производство на хидравлични цилиндри, като над 90% от продукцията се реализира на външни пазари. Мажоритарен собственик е Стара планина Холд с дялово участие от 73,73%. Сред основните клиенти на дружеството са австрийската Palfinger и италианската HS Penta.

През януари от Хидравлични елементи и системи обявиха, че е подновен договорът с Palfinger. Новото споразумение е сключено със срок до 31 декември 2009 година с опция за удължаване до 31 декември 2011 година. Договорът предвижда увеличение на минимално договорените количества, които групата Palfinger се ангажира да доставя от ямболското предприятие. Австрийската компания закупува над 70% от продукцията на Хидравлични елементи и системи.

Увеличаването на капацитета на производство и обновяването на материалната база заедно със стимулиране на ликвидността на борсовата търговия трябва да са сред основните приоритети пред компанията за утвърждаването й като един от стабилните емитенти на БФБ. Реализирането на инвестиционни проекти не би било проблем пред дружеството при ниските нива на дългосрочна задлъжнялост и възможностите, които предлага капиталовия пазар за набирането на свеж ресурс под формата на увеличение на капитала или емитиране на облигации.“, смята Веселин Моров.

За последните 12 месеца книжата на Хидравлични елементи и системи бележат повишение от над 200%. През юни миналата година компанията осъществи десетократно увеличение на капитала със собствени средства от 262 хил. лв. на 2,62 млн. лв.

*Цитираното мнение е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още