IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Индустриален холдинг България АД

През седмицата стана ясно, че Булярд е стартирало процедура по закупуване на 25% от Булярд-корабостроителна индустрия

12:43 | 24.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Индустриален холдинг България АД

Индустриален холдинг България бе избран за победител в поредното издание на рубриката „Акция на седмицата“. В петък книжата на холдинга достигнаха нов исторически максимум от 9,22 лв. за брой.

През седмицата стана ясно, че Булярд (дъщерно дружество на Индустриален холдинг България) е стартирало процедура по закупуване на 25% от капитала на Булярд-корабостроителна индустрия, след като е било уведомено от досегашния собственик Параходство Български морски флот, че са налице всички необходими разрешения за продажбата. След приключване на сделката Булярд ще стане едноличен собственик на Булярд-корабостроителна индустрия.

От доста време инвестициите на Индустриален холдинг България са фокусирани в сектора на корабостроенето и съпътстващите го дейности и обявената официално консолидация не беше изненада за пазарните участници, които следят позицията отблизо. Интересът към акциите на групата винаги е бил висок, благодарение, най-вече, на отличната ликвидност.“, коментира за Investor.bg Константин Абрашев, портфолио мениджър в ИП БенчМарк Финанс.

При настоящата капитализация на холдинга, вероятно най-доволни ще са притежателите на конвертируемите облигации, чиято опция очаквам да се упражни при падежа, с което да се разводни капитала на компанията. Този елемент не бива да се пропуска от инвеститорите, когато вземат решение да купуват акции на холдинга.“, каза още Абрашев.

Индустриален холдинг България има издадена емисия тригодишни конвертируеми облигации с обща номинална стойност от 5,25 млн. лв., разпределени в 5 250 805 облигации, всяка с номинал от 1 лв. Заемът изтича на 2 юли тази година, като облигационерите имат опция или да получат главницата еднократно на падежа по номинал или да конвертират своите облигации в акции при съотношение 1:1. Ако облигационерите решат да се възползват от опцията за конвертиране, основният капитал на компанията ще нарасне от 21 млн. лв. на 26,25 млн. лв.

На датата на емитиране на облигациите (2 юли 2004 година) цената на акциите на Индустриален холдинг България бе 0,32 лв. за брой.

За изминалата седмица по позицията бяха прехвърлени общо 203 439 лота, като за петте търговски сесии цената им отбеляза повишение от 7,9% до 9,13 лв. Пазарната капитализация на холдинга достига 191,76 млн. лв., като за последните 12 месеца се е увеличила с близо 130%.

Индустриален холдинг България (ИХ България) е учреден през 1996 година като приватизационен фонд с цел придобиване на акции от предприятия, предложени от държавата за продажба по реда на масовата приватизация. След приключване на първата вълна на масова приватизация през февруари 1998 година Приватизационен фонд България АД преуреди дейността си като холдингово дружество по Търговския закон и се преименува на Индустриален холдинг България АД.

Неконсолидираната печалба на холдинга за миналата година възлиза на 1,86 млн. лв. при положителен финансов резултат от 7,17 млн. лв. за 2005 година. През 2005 година Индустриален холдинг България продаде дела си в КРЗ Одесос за сумата от 7,88 млн. лв., което бе и основната причина за по-високия финансов резултат. Към края на 2006 холдингът притежава дялови участия в капитала на общо 12 дружества, от които 8 дъщерни.

От понеделник книжата на Индустриален холдинг България ще бъдат добавени към състава на борсовия индекс SOFIX. От 1 януари 2007 година холдинговото дружество е включено и в състава на индекса Dow Jones STOXX EU Enlarged Total Market Index с тегло от 0,05%.

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още