IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата - Топливо АД

В петък по позицията бе достигнат нов исторически максимум от 20,69 лв. за ценна книга

12:14 | 03.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Топливо АД

Екипът на Investor.bg избра книжата на Топливо АД за победител в рубриката „Акция на седмицата“. В петък по позицията бе достигнат нов исторически максимум от 20,69 лв. за ценна книга.

През седмицата компанията представи предварителния си неодитиран финансов отчет за 2006 година. Печалбата бележи повишение от близо 40% на годишна база до 5,1 млн. лв., или 0,94 лв. на акция. Нетните приходи от продажби нарастват с 15% до 287,62 млн. лв. Сътношенията цена/печалба (P/E) и цена/продажби (P/S) на една акция са съответно 21,4 и 0,38, а съотношението цена/нетни активи на акция (P/B) достига 1,3.

Топливо определено е във фокуса на инвеститорите още от месец септември миналата година, когато се публикуваха добри финансови данни. Фактът обаче, че цената на акциите започна лек спад непосредствено след излизането на отчета за четвъртото тримесечие, подсказва, че инвеститорите са очаквали по-добри данни. Разбира се, трябва да се има предвид и това, че текущите отчети са предварителни и е възможна корекция на данните при одитирания вариант. Положителните настроения се запазиха по позицията и очаквам да продължат и занапред. Компанията показва добро развитие и считам, че това ще се отрази подобаващо и върху цената на акциите й.“, коментира за Investor.bg Благовест Крачев от ИП Карол.*


Движение на цената на акциите на Топливо за последните 12 месеца:


Общо за петте търговски сесии книжата на Топливо поскъпнаха с 12,4%, като в петък затвориха на средна цена от 20,14 лв. за брой. Пазарната капитализация на дружеството достигна 109,26 млн. лв.

В сряда стартира търговията с акциите от осъщественото през декември увеличение на капитала на Топливо. Инвеститорите закупиха 1 082 901 от предложените 1 083 482 акции по емисионна цена от 9 лв., с което капиталът на компанията нарасна до 5,42 млн. лв., а набраните средства достигнаха 9,75 млн. лв.

Топливо е един от най-големите дистрибутори на течни горива, строителни и отоплителни материали в България. Компанията разполага с около 200 обекта за продажба на строителни и отоплителни материали и близо 100 пункта за продажби на горива, които са разпределени в общо 196 населени места. Служителите на компанията са близо 1 700. Мажоритарен собственик е Синергон Холдинг с дялово участие от 74,45 на сто.

На организираното от Българска фондова борса – София официално представяне на новата емисия акции на Топливо, изпълнителният директор на Синергон Холдинг Марин Стоянов заяви, че средствата от увеличението на капитала отчасти вече са инвестирани в модернизация на част от складовата база и усъвършенстване на логистиката.

По думите му, през следващите две години и половина в дружеството ще бъдат инвестирани над 10 млн. евро, като вероятно част от средствата, които ще бъдат набрани от предстоящото увеличение на капитала на холдинга, също ще бъдат насочени към Топливо.

*Авторът на цитираното мнение притежава акции на Топливо АД. Коментарът не представлява предложение за покупка или продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още